RATNI ZLOČIN

Uhićene tri osobe, sumnja se da su u Dalju grubo zlostavljali hrvatske civile i branitelje

Kao zatvorski čuvari u Dalju držali su šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima
 Ilustracija/Sergej Drechsler/CROPIX

Zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i ratnih zarobljenika na području Dalja, PU osječko-baranjska podnijela je kaznene prijave protiv četvorice hrvatskih državljana iz Dalja u dobi od 52, 61, 65 i 70 godina.

Nakon kriminalističkog istraživanja provedenog u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku te Sigurnosno-obavještajnom agencijom, policijski službenici Odjela ratnih zločina PU osječko-baranjske utvrdili su postojanje osnovane sumnje da su njih četvorica ''kao zatvorski čuvari u razdoblju od listopada 1991. godine do lipnja 1992. godine u Dalju držali šestoricu hrvatskih civila i osmoricu hrvatskih branitelja protupravno zatočenima''.

U priopćenju se navodi da su zarobljenike ''teško fizički i psihički zlostavljali zbog čega su zatočenici pretrpjeli intenzivnu patnju i bol".

U utorak su, stoga, uhićeni 52-godišnjak, 61-godišnjak i 70-godišnjak, koji su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku, dok je 65-godišnjak trenutačno nedostupan hrvatskim vlastima.

Iako se to u priopćenju ne navodi, iz njega se, s obzirom na inkriminrano vrijeme, kad je Dalj bio okupiran, može zaključiti kako su uhićeni pripadnici srpske nacionalne manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 12:42