ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Uhićeni HDZ-ovac? Nemam komentara. Milanović? To me ne zanima... On će možda ići na skup koji organiziraju Rusi‘

Predsjednik HDZ-a dao je izjavu nakon sjednice šireg Predsjedništva stranke

Andrej Plenković

 Vanesa Pandzic/Cropix

HDZ je u 16 sati održao sjednicu šireg Predsjedništva nakon čega je predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković dao izjavu novinarima. Plenković je prvo kratko izvijestio o čemu su razgovarali na sjednici, a zatim je odgovarao na novinarska pitanja.

- Zadovoljni smo s procjenama rasta koje smo najavili u dokumentu proračunskog plana za 2023. Prvi put smo izašli s dokumentom koji rade članice europodručja. On je prihvaćen prošli tjedan kao i prijedlog rebalansa. Očekujemo raspravu u Saboru u četvrtak, kazao je Plenković.

Razgovarali su, kaže, i o daljnjim pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi. "Sutra popodne u 17 sati bit će nastavak razgovora u Vladi. Vjerujem da ćemo, kao što smo uvijek do sada uspijevali, pronaći rješenje kojim će biti zadovoljni i predstavnici Sindikata, a prije svega i državni i javni službenici", istaknuo je Plenković.

Novinari su ga pitali hoće li se on uključiti u pregovore sa sandikatima, ali rekao je samo kako vjeruje da će se sutra ići "prema dogovoru".

- Neovisno o tome jesam li ja tamo ili ne. Vjerujem da ćemo sutra ići ka dogovoru. Mislim da smo mi izlazili u susret maksimalno koliko smo mogli. Moramo uvijek gledati cjelinu slike. Mi smo pokazali da smo toliko podizali plaću, da smo radili na tome da se dižu mirovine, da Vlada ima kumulirane rezultate, rekao je Plenković na pitanje hoće li dati sindikatima ono što traže.

Plenković je rekao da su cijene goriva, zahvaljujući odlukama Vlade, niže nego bi bile inače i poručio kako će Vlada gledati da opskrba bude osigurana, da proizvođači i distributeri funkcioniraju, a cijena naftnih derivata koliko-toliko priuštiva građanima.

- Zahvaljujući odlukama Vlade cijena struja je ista kakva je bila prije krize, zahvaljujući odlukama Vlade cijena plina je ista kakva je bila i prije, zahvaljujući odlukama Vlade cijene naftnih derivata su dvije kune u prosjeku jeftinije danas, unatoč jučerašnjem poskupljenju, nego što bi bile inače, rekao je.

Upitan o rastu cijena goriva, podsjetio je da je Vlada do jučer držala cijene goriva na istoj razini tri tjedna. - Dakle, da smo smo prošli tjedan izašli s prosječnim cijenama od dva tjedna, bile bi prošli utorak cijene narasle više nego što su narasle danas, rekao je Plenković.

Poručio je da Vlada čini sve što može, podsjetivši da su nekoliko puta smanjivali trošarine, eliminirali različite naknade iz cijene goriva i slično. Plenković je kazao i da ovo što se dogodilo danas nije najveća cijena goriva u proteklih nekoliko mjeseci te dodao da se tom temom bave već godinu dana.

- Gledat ćemo da opskrba bude osigurana, da proizvođači i distributeri funkcioniraju, da ta cijena naftnih derivata koliko-toliko bude priuštiva našim građanima, istaknuo je.

Na upit brine li ga reakcija prijevoznika koji prijete da će sada zbog toga dizati cijene, poručio je kako moraju svi sad malo biti solidarni, "kao što mi to radimo cijelo vrijeme u svim mogućim aspektima".

U vezi s jutrošnjim uhićenjem bivšega saborskog zastupnika HDZ-a i dugogodišnji načelnik općine Seget Vinka Zulima, predsjednik HDZ-a odgovorio je da nema nikakvih informacija od onoga što je vidio na vijestima.

- Nemam komentara, kada nešto više saznamo, kada netko da priopćenje, onda ćemo komentirati. Naša je politika nulta tolerancija na korupciju i treba se ispitati sve o čemu se radi. Nemam saznanja o tome. Nije dobro u svakom slučaju, ali vidjet ćemo što će od toga biti, kazao je na dodatni upit šteti li to uhićenje stranci.

Smatra da će će više HDZ-u i Vladi koristiti to što ćemo biti u eurozoni, Schengenu te što ljudi imaju jeftiniji plin i struju, što će rast BDP-a biti oko šest posto i sl.

- Ovo je nešto što će se rješavati, to je proces na koji mi ne možemo utjecati. Ima tko je nadležan da se bori protiv korupcije, to su nezavisna tijela (policija, Uskok, DORH). Idemo naprijed, istaknuo je..

Imate li vi kontrolu nad strankom, pitali su ga novinari. - Kako vi mislite da mi možemo znati što netko radi...? Svatko tko se bavi ozbiljnom politikom mora znati da je u fokusu i tako se ponašati.

Plenković je rekao da su „apsolutno nebitni“ komentari predsjednika države Zorana Milanovića da predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je u Zagreb došla na samit Krimske platforme, „nije izvršna vlast“.

- Gospođa Pelosi nije gubila vrijeme na nebitne teme, a ni mi, rekao je.

Riječ je o nečemu "apsolutno nebitnom", što novinari "čine temom", rekao je premijer.

Predsjednik Milanović boravio je u Makarskoj u vrijeme održavanja samita Krimske platforme na koji nije bio pozvan i tada je rekao da se neće susresti s Pelosi jer je susret „prekasno“ zatražila američka ambasada.

- Gospođa Pelosi nije izvršna vlast, to su kurtoazni sastanci. Ona ionako za dva tjedna neće biti to što je sada, izjavio je Milanović.

Plenković je rekao da ga takve izjave ne zanimaju, jer je "njemu važna Hrvatska".

- Vanjskopolitički uvažena, respektirana, snažna Hrvatska, koja zna što je dobro, a što je zlo, rekao je.

- Ove teme, je li on (predsjednik Milanović) otišao u Makarsku ili je trebao biti tu i primiti nekoga, to mene uopće ne zanima. To neka on objašnjava ... Ja ne znam na koji će on skup ići u Krimu. Možda da ga Rusija organizira, poručio je Plenković.

Upitn za komentar prošlotjednog svjedočenja bivšeg člana Uprave Ine Davora Mayera pred saborskim Antikorupcijskim vijećem, Plenković je rekao da ga je sreo jedanput i nikada nisu razgovarali ni o čemu što bi imalo bilo kakve veze s OECD-om ili Schengenom.

- Apsolutno mi je nevjerojatno da bi on i Tomislav Ćorić razgovarali o Schengenu i OECD-u vezano za njegove nadležnosti člana Uprave Ine koje je tamo bio deset godina, između ostalog i zahvaljujući odlukama naše Vlade, kazao je.

Smatra da je Mayer sada očito ima naknadnu pamet, očito "instruiran i motiviran političkim igrokazom koji radi oporba". - Nebitan je, poručio je.

Bivši član Uprave Ine Davor Mayer rekao je u prošli utorak pred Antikorupcijskim vijećem da im je prilikom gašenja rafinerije Sisak sugerirano da vode računa o tome da Hrvatska treba dobiti podršku za ulazak u Schengen i OECD, ali da nisu ničim bili ucijenjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:23