TKO JE SVE ŠTITIO MAKROA

Uhićeni inspektor dojavljivao informacije najelitnijem zagrebačkom svodniku?

“Obustavi sve. Mobitele. Sve bacaj. Prekidamo suradnju. Prate me!”

To su riječi uhićenog policajca Mislava Merkaša koje je, navodno, početkom rujna ove godine izgovorio jednom od svodnika s kojima je bio u vezi, a ovaj ih je nedavno, nakon uhićenja, prepričao policiji.

Samo čisti mobiteli

Razlog Merkaševe uznemirenosti bila je činjenica da mu je netko dojavio da kolege iz PNUSKOK-a obrađuju i njega. Premda je, prema dokazima koje su prikupili USKOK i policija, Merkaš i inače bio oprezan te je komunicirao preko sigurnih, “čistih” mobitela koje bi sam dostavljao makroima, toga dana, 4. rujna, netko mu je dojavio da se stišće obruč oko njega. Merkaš je, čim je to čuo, obišao svodnike te im u lice rekao da sve obustavlja. Nad tim kriminalistom mjere tajnog nadzora pucale su nekoliko puta pa je policija sigurna da je Merkaš, koji je svodnicima bio krtica u policiji, imao svoju krticu.

Čak i pri kraju posljednjeg kruga obrade, u kojemu su policija i USKOK zaključili da imaju dovoljno dokaza da osumnjiče Merkaša, dogodio se novi proboj mjera.

Informacije i dalje cure

U jednom od snimljenih razgovora spominje se nedavni sastanak koordinacije koja je provodila mjere nad Merkašem. Dakle, dobio je tajne informacije čak i nakon što su policajci Svalina i Drnić uhićeni pa se čini da je Merkašev izvor bio netko drugi. Istražitelji sumnjaju da je, osim četvero svodnika, Merkaš možda obavještavao i druge svodnike. Najviše ih zanima je li to bio slučaj u najpoznatijem slučaju elitne prostitucije, onome u kojemu su uhićeni Nebojša Peruničić Pančo, Sara Sikirić i Marika Tomljanović Kiprijanovski, nesuđena Sanaderova svjedokinja.

U tom su se slučaju spominjali mnogi iz politike, sporta, pravosuđa i estrade ili kao pružateljice usluga elitnoga escorta ili kao korisnici usluga. Mjere nad Pančom pucale su dvaput, a baš je Merkaš oba puta aktivno sudjelovao u obradi. Kada je slučaj prepušten riječkom PNUSKOK-u, akcija je dovršena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:10