AKCIJA USKOK-a

Uhićeni sudac i bivši HDZ-ov gradonačelnik! Doznajemo za što se sumnjiče

Od ranih jutarnjih sati u Slavoniji su u tijeku pretresi domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni

Darko Puljašić

 Damir Krajač/Cropix

Predrag Dragičević, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu, i Darko Puljašić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege i saborski zastupnik, uhićeni su u utorak ujutro u koordiniranoj akciji PNUSKOK-a i USKOK-a zbog sumnje u koruptivna kaznena djela.

Uhićene se, kako se doznaje, tereti za primanje i davanje mita te pogodovanje oko zapošljavanja. Od ranih jutarnjih sati u Slavoniji su u tijeku pretresi domova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni.

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji sumnjaju da je privedeni sudac nezakonito pogodovao bivšem gradonačelniku Požege u jednom kaznenom postupku koji se protiv njega vodio prije više godine, a vezano uz njegovu raniju funkciju ravnatelja Doma zdravlja Požeško - slavonske županije.

Prema neslužbenim informacijama, sudac Dragičević, koji je inače iz Požege, bio je član drugostupanjskog vijeća Županijskog suda u Slavonskom Brodu koje je pravomoćno obustavilo taj kazneni postupak protiv Puljašića.

Sumnja se da je Dragičević pritom obmanuo preostalo dvoje članova vijeća, kako bi donijeli odluku u Puljašićevu korist, lažnom im prezentirajući ključne podatke iz predmeta, tako da je Puljašić izišao neokrznut iz tog kaznenog postupka.

Zauzvrat, sumnjaju istražitelji, Puljašić je, navodno također nezakonito, pomogao sucu Dragičeviću u zapošljavanju članova njegove obitelji.

Kako neslužbeno doznajemo, ključne dokaze o ovim koruptivnim radnjama, istražiteljima je "dao" sam Darko Puljašić. Naime, kad je u siječnju 2021. godine Puljašić "pao" zajedno sa svojim zamjenikom Marijom Pilonom zbog sumnje u namještanje poslova za gradsku komunalnu tvrtku Komunalac, istražitelji su mu oduzeli mobilni uređaj u kojemu su kasnije pronašli komunikaciju vezanu za ovaj raniji sudski predmet.

Nakon analize te komunikacije te daljnjih provjera i usporedbi s događanjima i postupcima u tom kaznenom predmetu, došli su do zaključka da je sudac Dragičević izravno pogodovao Puljašiću te da je zauzvrat dobio mito u vidu spomenutih zapošljavanja.

Podsjetimo, bivši HDZ-ov gradonačelnik Požege i njegov zamjenik u međuvremenu su u slučaju Komunalac proglašeni krivima za kazneno djelo trgovine utjecajem. Puljašić je osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu od 14 mjeseci zatvora, od čega šest mora provesti u zatvoru.

Puljašić i Pilon proglašeni su krivima da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika Skupštine požeškog Komunalca u kojem Grad Požega ima većinski osnivački udio, zatražili od direktora Komunalca Josipa Viteza da pogoduje određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja Komunalac, protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada. No, Vitez je to odbio.

Puljašić ima još jedan kazneni postupak vezan za malverzacije pri dogradnji Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi, u kojemu je početkom godine također nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu. Dobio je dvije godine zatvora od kojih polovicu mora odslužiti u zatvoru, a drugu polovicu na uvjetnoj slobodi.

Teretilo ga se za krivotvorenje isprave vezano za početak spomenutih radova vrijednih 12,7 milijuna kuna. Tadašnji gradonačelnik Požege, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, prema optužnici, pokušao je tijekom 2017. i 2018. godine projekt kojemu je istjecao rok spasiti krivotvorenim računima i lažiranjem troškova o radovima koji, zapravo, nisu niti bili izvedeni.

Puljašić je osim toga "zaradio" i optužnicu USKOK-a zbog sumnje da je poticao dvojicu policajaca da mu odaju tajne podatke iz istraga.

Uhićeni sudac Predrag Dragičević i Darko Puljašić trebali bi tijekom dana, nakon što policija okonča pretrese njihovih domova i podnese odgovarajuću kaznenu prijavu, biti privedeni na prvo ispitivanje u prostorije USKOK-a u Osijeku.

Uskok potvrdio: U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji

Uhićenja i hitne dokazne radnje rezultat su kriminalističkog istraživanja koje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om.

Navedene radnje provode se na području Požeško-slavonske županije, a odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Budući da jedna osoba u odnosu na koju se provode navedene radnje obnaša dužnost u tijelu sudbene vlasti, od Državnog sudbenog vijeća zatraženo je skidanje imuniteta što je DSV i odobrio.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:35