VELIKA OPERACIJA

Uhićeni sudac unaprijed znao za akciju USKOK-a? Evo što je tražio 6 dana prije privođenja

USKOK i policija su priveli stečajnog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mihaela Kovačića
Arhiva
 Tomislav Kristo/Cropix

Kako je Jutarnji list jutros prvi objavio, USKOK i policija su priveli stečajnog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mihaela Kovačića zbog sumnji na kaznena djela malverzacije sa stečajevima. Kako doznajemo, napravljena je šteta vjerovnicima od oko 30 milijuna kuna.

U ponedjeljak je elektroničkim putem održana sjednica Državnog sudbenog vijeća (DSV) na kojoj je dano odobrenje za lišenje slobode,određivanje pritvora i određivanje istražnog zatvora protiv suca Mihaela Kovačića, neslužbeno se doznaje iz DSV-a.

Državno sudbeno vijeće je na sjednici održanoj 11. veljače, između ostaloga, odlučilo da se "Mihael Kovačić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, razrješava sudačke dužnosti s 30. travnja 2021., na vlastiti zahtjev". To budi sumnju da je danas privedeni sudac već ranije znao za predstojeću akciju USKOK-a.

O uhićenjima se tijekom dana oglasio i USKOK. U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji nad više osoba koje se sumnjiči za stečajne malverzacije, a među uhićenima je i sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, priopćio je danas Uskok.

Uskok je precizirao da se uhićenja provode nad više osoba osumnjičenih za zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pranja novca.

Tužiteljstvo je potvrdilo da je uhićen sudac za kojeg je zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo. Riječ je o sucu zagrebačkog Trgovačkog suca Mihaelu Kovačiću, koji je osumnjičen za malverzacije sa stečajevima, doznaje se iz izvora bliskog istrazi.

Uskok je dodao da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju te o tome pravodobno izvijestiti javnost.

Iz tužiteljstva nadodaju da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 06:12