MINISTAR MALENICA

‘Uhićenja su pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao. Škoro? Riječ je o uobičajenom populizmu‘

‘Treba prepustiti nadležnim tijelima da odgovorno rade svoj posao i da kasnije to, eventualno, završi sudskim epilogom‘
Ivan Malenica
 Niksa Stipanicev/Cropix

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je u srijedu da su uhićenja glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i nekadašnjih bliskih suradnika pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ''pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao''.

''Uhićenja nekolicine visokopozicioniranih osoba, za koja znam iz medija, pokazatelj su da nadležna tijela rade svoj posao te da su izvidi i druge radnje urodile određenim plodom. Daljnje informacije ćemo doznati od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi", kazao je Malenica za N1.

Zamoljen za ocjenu korupcije "na razinama na kojima je ne bi smjelo biti“, Malenica je rekao da je korupcija ''jednostavno neprihvatljiva'' i da "nema nedodirljivih''.

''Treba prepustiti nadležnim tijelima da odgovorno rade svoj posao i da kasnije to, eventualno, završi sudskim epilogom'', rekao je.

Malenica je reagirao i na tvrdnje saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore koji smatra da je akcija policije i tužiteljstva tempirana kako bi se zasjenila današnja presuda u Haagu šefovima srbijanskih tajnih službi Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću za ratne zločine u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini te da "iza uhićenja stoji duboka država''.

''Ne znam što mu to znači da je ovo povezano s presudom u Haagu. Jednostavno, neshvatljivo je to reći u javnom prostoru. Riječ je o uobičajenom populizmu'', ocijenio je Malenica.

Mediji pišu da je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić uhićen u srijedu u novoj antikorupcijskoj akciji zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba koji mu je kao mito dao također u srijedu uhićeni poduzetnik Milan Lončarić.

Iako se policija i Uskok još nisu službeno oglasili o akciji, neslužbeno se doznaje da je Bačić osumnjičen za trgovanje utjecajem, a Lončarić za davanje mita.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da je u antikorupcijskoj akciji uhićeno dvoje zaposlenika Gradske uprave - pročelnica stručne službe gradonačelnika Andrea Šulentić i Bandićev nekadašnji osobni vozač Zdravko Krajina.

Među uhićenima su, pišu mediji, i bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić te Denis Mohenski, zagrebački poduzetnik poznat pod nadimkom „Kralj Adventa“. Tomašević o njihovim uhićenjima ima samo neslužbene informacije iz medija.

U trećem kraku akcije, ističu mediji, uhićena je i Ana Stavljenić Rukavina, bliska suradnica preminulog Bandića koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Prema pisanju Indexa, Stavljenić Rukavina je uhićena zbog zlouporabe položaja i ovlasti vezano za bolnicu Srebrnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:13