ZLOČIN IZ MRŽNJE

Uhićeno još 12 osoba zbog nasilja na Gay Prideu. Tužitelji za optuženog homofoba traže godinu dana!

 Vojko Bašić/CROPIX

SPLIT - Državno odvjetništvo je prvim optužnim prijedlogom podignutim zbog nasilja na splitskoj Paradi ponosa zatražilo da se Damir M. (47) kazni jedinstvenom kaznom zatvora od godine dana zbog nasilničkog ponašanja i povrede prava okupljanja i prava na javni prosvjed. Ta kaznena djela napravio je iz mržnje prema osobama drukčije seksualne orijentacije, potvrdila je Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.

Optužnim prijedlogom Damira se tereti da je od 13.30 do 14.40 sati 11. lipnja 2011. tijekom održavanja odobrenog javnog skupa "Gay Pride - Split 2011" u Splitu, u Marmontovoj ulici bez stvarnog razloga i povoda a u nakani iskazivanja netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja Split Pride-a za vrijeme dok je povorka prolazila u više navrata vikao: "Ubij, ubij pedera! Majku vam …! Cigani, cigani!", gestikulirajući pri tome pokretima ruku u pravcu sudionika povorke, a što je kod istih stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije.

Damir je zaposlen u splitskom brodogradilištu, otac je četvero djece i ističe kako žali zbog toga što se dogodilo. Priznaje da je imao problematičnu prošlost.

- Izletio sam se samo da nešto bezveze kažem. Normalno da mi je žao, ja sam došao na tu paradu bezveze, nikada to prije nisam vidio. Poludio sam i izgovorio sam svašta njima ili njemu, više ne znam ni kome. Mogu reći, normalno, da mi je žao - rekao je za Novu TV .

Još 12 osoba uhićeno je u četvrtak radi izgreda tijekom splitskog Gay pridea i privedeno u PU splitsko-dalmatinsku, piše Slobodna Dalmacija.

Njih sedam prijavljeno je zbog nasilničkog ponašanja i povrede prava na okupljanje vezano za zločin iz mržnje. Od njih sedam tri će se privesti istražnom sucu dok ostalima ide prijava redovnim putem. Što se tiče preostalih pet, oni neće biti prijavljeni kazneno već prekršajno. Četiri osobe privest će se na Prekršajni sud u Splitu dok će protiv još jednog biit podnesen optužni prijedlog istom sudu bez privođenja.

Nastavlja se predgled snimki i uhićenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:07