AKCIJA U VARAŽDINU > I DILERI KORISTE DRUŠTVENE MREŽE

Uhitili 11 dilera. Preko Facebooka i Skypea pokušali su vrbovati 14-godišnjake za dilere. Plaća? Do 8 tisuća kuna

 Andrej Švoger/CROPIX

VARAŽDIN - Varaždinska i međimurska policija zajedničkim su snagama razbili lanac dilera marihuane i speeda na međimurskom i varaždinskom području. U sklopu operativne akcije pod nazivom „LUP“ uhiženo je 11 dilera i zaplijenjeno gotovo 2 kilograma marihuane. Zanimljivo je da su dileri preko Facebooka i Skypea pokušali vrbovati nekoliko 14-godišnjaka kojima su nudili da za njih vrše daljnju prodaju marihuane svojim vršnjacima uz mjesečnu zaradu od 6 do 8 tisuća kuna!

Policijska akcija „LUP“ odvijala se od sredine ožujka do kraja srpnja, a policijski službenici PU varaždinske i PU međimurske, u koordinacije sa varaždinskim Županijskim državnim odvjetništvom, utvrdili su da su nositelji uhodanog lanca preprodaje droge bila tri mještana Trnovca Bartolovečkog kraj Varaždina.

Organizator je bio 28-godišnjak koji je prodavao drogu u ugostiteljskim objektima na području Trnovca Bartolovečkog pri čemu su mu 55-godišnjak i 25-godišnjak, temeljem njegovih telefonskih poziva, pakirali i isporučivali drogu koju su imali uskladištenu kod sebe. Marihuanu su prodavali u količinama od 15 do 100 grama. Cijena za 15 grama bila je 600, a za 50 grama 2 tisuće kuna. Na temelju tih količina, policijski su službenici zaključili da su kupci bile osobe koje su kupovale drogu za daljnju prodaju, tako da je detektirano osam osoba s međimurskog i varaždinskog područja koje su raspačavale marihuanu na području Čakovca, Nedelišća, Orehovice, Varaždina, Ludbrega i Trnovca Bartolovečkog.

U sklopu policijske akcije „LUP“ policijski su službenici popratili deset isporuka droge u količinama od 15 do 215 grama pri čemu je zaplijenjeno ukupno oko 500 grama marihuane. Prošli petak, u koordiniranoj akciji dviju policijskih uprava, izvršene su pretrage stanova i drugih objekata na osam adresa te je pronađeno ukupno 1370 grama marihuane, tri biljke indijske konoplje u rastu, 5 digitalnih vaga, 15 mobilnih uređaja, malokalibarska puška sa 168 komada pripadajužeg streljiva, pištolj marke M-70 call 7,65 i oko 7 tisuća kuna u novcu. Dovršenim krim istraživanjem u subotu su podnesene kaznene prijave protiv 11 osoba za koje se sumnja da su bile dio dilerskog lanca te su prepraženi u istražni centar Županijskog suda u Varaždinu.

Nakon saslušanja istražni je sudac pet osoba pustio da se brane sa slobode dok je ostalima određen pritvor. Policija procijenjuje da je organizator dilerskog lanca ostvario materijalnu korist od najmanje 180 tisuća kuna. 28-godišnjak je naime u četiri mjeseca trajanja policijske akcije prodao oko 8 kilograma marihuane po cijeni od 30 kuna za gram. Policija je detektirala i veći broj kontakata dilera sa djecom starom oko 14 godina kojima su nudili da za njih vrše daljnju prodaju marihuane svojim vršnjacima uz mjesečnu zaradu od 6 do 8 tisuća kuna. Komunikacija sa djecom odvijala se putem interneta, najviše preko Skypea i Facebooka, kako bi se kriminalne aktivnosti prikrile od policije i roditelja. Neki od maloljetnika bit će saslušani u nastavku kaznenog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:30