NOVA PRAVILA

UKIDA SE LIMIT Vlada diže plaće direktora državnih tvrtki na 22.100 kuna! Ali za povišicu moraju ispuniti par uvjeta...

U skupinu nagrađenih ulaze samo oni koji posluju bez gubitka, ne primaju subvencije i spadaju u skupinu razvojnih poduzeća
Zagreb, 150514.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske.Na fotografiji: Mihael Zmajlovic, Branko Grcic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Vlada će danas odobriti povećanje plaća predsjednika uprava i članova uprava trgovačkih društava od razvojnog značaja u kojima država ima većinski udio. Kako doznaje Jutarnji list, predsjednicima uprava bit će omogućeno povećanje plaća za 30 posto, a članovima uprava za 10 posto.

Riječ je o skupini od 25 tvrtki među kojima su ACI, Croatia Airlines, zračne luke, Hrvatska pošta, Hrvatska poštanska banka, Zrakoplovno-tehnički centar, Narodne novine.

Ovom odlukom nisu obuhvaćene uprave najjačih državnih tvrtki kao što su HEP, Plinacro, Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Janaf... koje spadaju u skupinu tvrtki od strateškog značaja.

No, da bi čelni ljudi tvrtki od razvojnog značaja imali pravo na povećanje plaća, mora se ispuniti nekoliko uvjeta.

Kako je ovih dana pojasnio Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, plaće će se mijenjati samo za tvrtke koje su na tržištu, kojima država ne utječe na cijenu proizvoda ili usluga i koje ne primaju donacije ili subvencije iz državnog proračuna i ne stvaraju i gubitke koje država mora pokrivati.

Te uvjete u ovom trenutku ispunjava samo nekoliko tvrtki. Primjerice, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska pošta, Luka Vukovar i pojedine zračne luke.

Kako doznajemo, Vlada će zadužiti nadzorne odbore trgovačkih društava od razvojnog značaja da utvrde ispunjavaju li “njihove” tvrtke gore navedene uvjete i tek potom će vodećim ljudima kompanija plaće moći biti povišene. “Nije na Vladi da određuje visinu plaća uspješnim poduzećima. Vlada nije upravljačko tijelo u tim tvrtkama. Na nadzornim je odborima da sami procijene, sukladno Vladinim kriterijima, mogu li povećati plaće ili ne”, rekao nam je izvor blizak Vladi.

Predsjednicima i članovima uprava tih tvrtki tako će se ukinuti limit najvećeg iznosa plaće od 17 tisuća kuna koji je još 2009. godine donijela Vlada Jadranke Kosor. Prema novom prijedlogu, predsjednici uprava u tim tvrtkama moći će imati plaću do 22.100 kuna.

Naši sugovornici tvrde da ovu odluku treba pozdraviti s obzirom na to da je to jedan od načina da se na čela državnih tvrtki dovedu kvalitetne i stručne osobe. Nije tajna da vioskokvalitetne osobe već godinama u širokom krugu zaobilaze vodeća mjesta u državnim tvrtkama zbog izrazito niskih plaća u odnosu na ono što im se nudi u privatnom sektoru.

S druge strane, odgovornost i obveze čelnika tih kompanija su ogromne. No, činjenica je da će uredbom biti obuhvaćeni čelnici samo dijela državnih tvrtki. To bi, prema mišljenju naših sugovornika, moglo prouzročiti veliko nezadovoljstvo među čelnicima najjačih tvrtki kao što su Hrvatska elektroprivreda, Janaf itd.

Uostalom, zbog čega bi netko pristao biti predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, odlučivao o milijardama kuna vrijednim investicijama, na sebe preuzimao ogroman pritisak od strane vlasnika da realizira zacrtane planove i pritom imao manju plaću od, primjerice, predsjednika Uprave Adriatic Cluba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:40