ODLUKA USTAVNOG SUDA

Ukidanje odredbe o većima pravima za članove reprezentativnih sindikata pozdravili nereprezentativni

Ustavni sud to je ocijenio diskriminatornim u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata

Matija Kroflin

 Damjan Tadic/Cropix

Odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbe Zakona o radu kojom se članovima reprezentativnih sindikata omogućuju veća materijalna prava sindikati su dočekali suprotnim reakcijama, dok su nereprezentativni sindikati to i očekivali, u reprezentativnim sindikatima su nezadovoljni.

Ustavni sud u utorak je ukinuo odredbu Zakona o radu kojom je propisano da se pojedina materijalna prava mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti u većem opsegu za članove sindikata koji su pregovarali o kolektivnom ugovoru.

Zakon o radu je u koliziji

Ustavni sud to je ocijenio diskriminatornim u odnosu na nečlanove sindikata, odnosno članove nereprezentativnih sindikata, a time i protivnom Ustavu.

"Od prvog dana smo očekivali takvu odluku, a ugodno je iznenađenje što je Ustavni sud to dosta brzo riješio", rekao je predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić, koji je zajedno s još tri nereprezentativna sindikata zatražio ocjenu ustavnosti sporne odredbe.

Ističe kako je sam Zakon o radu u koliziji jer se po jednom članku ne mogu raditi razlike među zaposlenicima, a po drugom, ovom koji je poništen, mogu.

Poručio je da će i dalje upozoravati na neprihvatljive odredbe u zakonima o plaćama i o reprezentativnosti sindikata, a u petak će sudjelovati na prosvjedu zajedno s kolegama iz pravosudne policije.

Štorić kaže kako su razgovarali s ministrom financija Markom Primorcem, koji im je rekao kako je Vladino stajalište da do donošenja novog Zakona o plaćama neće dirati ničije plaće.

"Vidimo da to nije tako i ako se nastavi prihvaćanje zahtjeva pojedinih skupina, koji opravdano traže povećanje plaća, onda ću i ja pozvati svoje članove i zaposlenike u carini da idemo za njihovim primjerom", upozorio je.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je kako će za detaljniji komentar pričekati obrazloženje Ustavnog suda, ali ga čudi kako su slična rješenja zakonita u Sloveniji i Njemačkoj.

"Jako nas zanima zašto je Ustavni sud procijenio da je to zakonsko rješenje diskriminatorno, kako za nečlanove sindikata u odnosu na članove, a tako i za članove koji su pregovarali u odnosu na one koji nisu pregovarali", kazao je.

Novosel je podsjetio da su se prilikom dogovora o ukinutoj odredbi pozivali na zakonska rješenja u Sloveniji i Njemačkoj, gdje su ustavni sudovi potvrdili njihovu zakonitost.

U ministarstvu čekaju službeni pravorijek Ustavnog suda

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin ustvrdio je kako je odluka Ustavnog suda nevjerojatna.

"Nevjerojatno je da je ono što je u Njemačkoj normalno, što je sud tamo utvrdio, ovdje diskriminatorno. To je pomalo kao prostitucija tog pojma", kaže Kroflin.

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike poručili su kako još nisu dobili službeni pravorijek Ustavnog suda, a kada ga dobiju razmotrit će ga i donijeti odluku o daljnjim postupanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:46