SUKOB OKO MOBITELA

Ukidanje pre-paid brojeva ostavlja bez posla 10.000 ljudi

Vlada popušta HUP-u oko registriranja brojeva. Poslodavci su izračunali da bi kiosci i mali trgovci mogli izgubiti oko pola milijarde kuna
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Registracija pre-paid korisnika mobitela, koja je trebala biti obvezna od 1. lipnja, prolongirat će se do Nove godine, doznaje se neslužbeno iz Banskih dvora. Do tada bi se trebalo riješiti i pitanje zaštite osobnih podataka građana.

- Shvaćam želju i potrebu MUP-a da ima evidenciju o telefonskim pozivima, no u temeljna prava građana ipak se ne smije zadirati, a i samim telekomunikacijskim operaterima treba ostaviti više vremena da se pripreme - rekao nam je izvor iz Vlade koji je želio ostati anoniman.

Slijedi 10.000 otkaza

Najavio je da će se o zahtjevu Hrvatske udruge poslodavaca razgovarati sljedećeg tjedna.

Podsjetimo, od 1. lipnja uvodi se obveza registriranja novih pre-paid korisnika mobitela , dok se postojeći moraju registrirati do 1. rujna. Takvu mjeru već ima osam europskih zemalja, među kojima su i Njemačka, Italija, Mađarska, Slovačka, Grčka i Crna Gora.

U HUP-u su danas upozorili da bi provedba te mjere mogla dodatno ugroziti ionako spor izlazak hrvatskoga gospodarstva iz recesije. Njihova računica pokazuje da bi, stupi li početkom ljeta na snagu odluka o ukidanju pre-paid korisnika mobitela, gubitak prometa za kioske i male trgovce mogao iznositi oko pola milijarde kuna, zbog čega bi polovina njih, ili oko 5000 prodajnih mjesta, mogla završiti u bankrotu, a bez posla bi moglo ostati oko 10.000 radnika.

Problem s turistima

Dodatni je problem što bi se odluka o registraciji pre-paid korisnika trebala početi primjenjivati na ljeto, kada u Hrvatsku dolaze milijuni turista.

- Ili ćemo preko ljeta imati kilometarske kolone pred šalterima, kako bi se pre-paid korisnici mogli registrirati, ili će ljudi bacati u smeće pre-paid kartice - ocijenio je danas Damir Kuštrak , šef HUP-a. Problem su i pravni i sigurnosni aspekti Vladine odluke. Naime, i blagajnica na kiosku koji prodaje pre-paid mobitele korisnike će moći tražiti osobne dokumente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:13