BEZ ŽRTAVA

Ukinuli agencije i zavode, ali su svi šefovi ostali u foteljama

Posljednji su ukinuti HFP i Središnji državni ured za upravljanje imovinom, a njihovi su šefovi bez posla bili samo 15 dana
 Bruno Konjević / CROPIX

ZAGREB - Racionalizacija državne uprave - da, ali bez obuhvaćanja onih na vrhu - tako bi mogla glasiti formula što je pri smanjenju različitih državnih agencija, zavoda i fondova primjenjuje HDZ-ova Vlada.

To najbolje potvrđuju dva posljednja primjera - ukinuti su Fond za privatizaciju i Središnji državni ured za upravljanje imovinom, ali njihovi nekada čelni ljudi nisu ostali na cesti, nego od prije petnaestak dana imaju nove dužnosničke funkcije.

Mijenjali samo mjesto

Nakon što je ukinut Fond za privatizaciju , a njegovim spajanjem sa Središnjim državnim uredom za državnu imovinu nastala jedna posebna Agencija, Vedran Duvnjak, nekadašnji šef toga fonda, i Jozo Sarač, koji je vodio Središnji ured, nisu promijenili poslodavca, već samo radno mjesto. Duvnjak je odnedavno državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a Sarač, inače nekadašnji gradonačelnik Trilja, postao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

No, oni nisu jedini primjeri. Kada je Vlada u srpnju prošle godine, u sklopu Programa gospodarskog oporavka, donijela i prijedlog reorganizacije agencija, zavoda i fondova, premijerka Jadranka Kosor objasnila je da će se 14 takvih institucija spojiti u samo tri.

Hvalila se tada kako će to značiti smanjenje troškova za plaće koji su do tada ukupno iznosili 110 mijuna kuna, ali i troškova za zakup prostora i telefonske račune. Međutim, ono što tada nije rekla, a poslije se potvrdilo, jest da će svi nekadašnji šefovi ukinutih agencija i zavoda ostati u državnom sektoru na nekom novom, dobro plaćenom radnom mjestu.

Spajanje institucija

Osim Duvnjaka i Sarača koji su razriješeni s jednih te imenovani na nove dužnosti, ima još primjera da je nekadašnji čelnik ukinutog zavoda ili agencije dobio novo šefovsko mjesto, i to najčešće u onoj državnoj instituciji s kojom su spojeni. Ukinuta je tako Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, ali njezin nakadašnji čelnik Sani Ljubunčić danas radi u Ministarstvu gospodarstva u Upravi za gospodarsku diplomaciju, izvoz i ulaganja.

Bez posla nije ostao ni nekadašnji prvi čovjek Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Ivan Katalinić - Zavod je pripojen Poljoprivrednoj komori, a Katalinić je postao direktor ureda Komore.

Slično je prošao i Ivan Đurkić, čelnik ukinutog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo. Poslove zavoda preuzeo je Hrvatski centar za poljoprivredu u kojem je Đurkić postao zamjenik ravnatelja. Nakon ukidanja Šumarske savjetodavne službe, njezina nekadašnja šefica Suzana Trninić novi je posao našla u Hrvatskim šumama.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:05