PADA VODOSTAJ SAVE

Ukinute izvanredne mjere za Županju

Slavonski Samac, 170514.Predsjednik Vlade Zoran Milanovic posjetio Slavonski Samac gdje je Sava dosegla rekordno visok vodostaj i prijeti stanovnistvu.Policija i vojska pomazu izgradnji zecijih nasipa.Na fotografiji: Sava u Slavonskom Samcu.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Nakon što je jučer zbog opadanja vodostaja rijeke Save donio odluku o ukidanju izvanrednog stanja, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić večeras je donio i odluku o ukidanju izvanrednih mjera obrane od poplava za područje Grada Županje i posavskih općina Štitar i Babina Greda.

Odluku o proglašenju izvanrednih mjera obrane od poplava na tim područjima župan Galić je donio 16. svibnja zbog obilnih kiša i visokog vodostaja Save.

Za mjesta Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo, Posavski Podgajci, Strošinci, Vrbanja i Bošnjaci i dalje ostaje na snazi izvanredno stanje na branjenom području.

FOTOGALERIJA: U Gunji i Rajevom selu nakon povlačenja vode mještani ulaze u svoje kuće i pokušavaju sanirati štete od poplave. Nekoliko živih životinja hoda selom, a lešine još uvijek plutaju u vodi.

U 21 sat vodostaj rijeke Save kod Županje iznosio je 867 te je za tri metra i jedan centimetar niži od povijesnog maksimuma ostvarenog 17. svibnja kada je vodostaj kod toga grada dosegnuo službenu visinu od 1168, premašivši najvišu razinu na vodomjeru postavljenom uz savski nasip na županjskoj šetnici tako da je stvarna visina vodostaja Save bila i veća od službene.

Toga 17. svibnja savske vode županjski nasip nadvisile su za gotovo 1,5 metar, a Županju je od izlijevanja Save spasio zečji nasip podignut duž cijelog savskog nasipa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:00