AGENCIJA ZA HRANU

Uključite se u nacionalno istraživanje prehrambenih navika ‘Što je danas na tanjuru‘

‘Podaci o unosu hranjivih tvari dat će nam uvid što unosimo previše, a što premalo, sve s ciljem osiguranja zaštite zdravlja građana‘

Istraživanje prehrambenih navika

 Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) jučer je svojim priopćenjem pozvala građane da se uključe u veliko Nacionalno istraživanje prehrambenih navika pod nazivom ‘Što je danas na tanjuru‘.

Prosječan Hrvat je popio barem jednu kavu dnevno. Prehrana se temeljila prvenstveno na pekarskim proizvodima, mesu te voću i povrću. Žene su preferirale piletinu i jele tri šnite kruha, a muškarci svinjetinu i pet šnita kruha dnevno, navodi se u pozivu.

Uz dodatak: Jeste li znali da smo prije 10 godina pretežito kuhali na suncokretovom ulju, da je krumpir je bio naš najčešći prilog, da smo ribu konzumirali jednom tjedno te da su palačinke su bile najdraže slastice.

image

Istraživanje prehrambenih navika

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

‘Sudjelovanje građana u istraživanju je izuzetno važno jer će na temelju prikupljenih podataka o prehrambenim navikama, odnosno saznanjima koliko se koje hrane konzumira, naši stručnjaci dati kvalitetniju procjenu rizika porijeklom iz hrane. Nadalje, podaci o unosu hranjivih tvari dat će nam uvid što unosimo previše, a što premalo, sve s ciljem osiguranja zaštite zdravlja građana‘, ističe dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i voditeljica projekta.

image

Istraživanje prehrambenih navika

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Prijava za sudjelovanje je vrlo jednostavna, jednim klikom i popunjavanjem obrasca. Starije osobe mogu prijaviti drugi ukućani, a djecu ispod 18 godina moraju prijaviti roditelji. Nakon prijave slijedi poziv anketara. Jednostavan je i sam proces ispitivanja, te se u osnovi odnosi na što smo konzumirali dan ranije. Istraživanje na reprezentativnom uzorku obuhvatit će dobne skupine od 10 godina starosti do najstarije životne dobi na području cijele Hrvatske.

image

Istraživanje prehrambenih navika

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

‘Prikupljanje detaljnih informacija o prehrambenim navikama, o količini i učestalosti konzumacije hrane i pića, dodataka prehrani i sličnim navikama, kao i o intoleranciji i alergiji na određenu hranu, te općih socio-demografskih podatka pomoći će nutricionistima u kreiranju preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima za stavljanje u odnos utjecaj prehrane na pojavu bolesti, nadležnim tijelima za donošenje zdravstvenih propisa na nacionalnoj razini ali i subjektima u poslovanju s hranom kao smjernice za prilagođavanje asortimana i (re)formulacije hrane u skladu s potrebama i zahtjevima tržišta‘, ističu iz HAPIH-a.

image

Istraživanje prehrambenih navika

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Projekt se provodi uz potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), na čijoj se EU Menu metodologiji i temelji, tako da će dobiveni podatci biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Nakon implementacije EU Menu metodologije na nacionalnoj razini kako bi se obuhvatile specifičnosti naših prehrambenih navika, projekt upravo ulazi u fazu anketiranja ispitanika.

‘Svi ispitanici mogu povratno dobiti i izračun unosa hranjivih tvari, kako bi osvijestili koliki je njihov stvarni unos. Svjesni da je za uključivanje u naše ispitivanje uz dobru volju potrebno odvojiti i malo slobodnog vremena, pripremili smo i prigodne simbolične poklone kao zahvalu ispitanicima za uložen trud‘, poručuju iz HAPIH-a.

Više informacija svi potencijalni ispitanici mogu potražiti na stranici https://www.hapih.hr/csh/projekti/eu-menu-odrasli/ ili nam se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. odnosno porukom/pozivom (SMS, Viber, Whats App) na: 099/384-9910.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 19:14