USTAŠKI POZDRAV

UKLONILI NATPIS 'ZA DOM SPREMNI' Baldasar: Stvarno sam mislio da će se to riješiti mirnim putem

 Vladimir Dugandžić/Cropix

Natpis "Za Dom spremni" na spomeniku HOS-ovcima u Splitu tri, koji već nekoliko dana zaokuplja splitsku i hrvatsku javnost u srijedu navečer je uklonjen, piše Slobodna Dalmacija .

- Natpis neprimjerenog sadržaja uklonjen je sa spomenika - kratko je vijest potvrdila Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Tko je uklonio natpis i točno kada tijekom večeri, glasnogovornica PU SD nam nije mogla reći.

Za komentar smo upitali i Ivu Baldasara, splitskog gradonačelnika koji je trenutačno u Zagrebu.

- Jedino što sam čuo je to da je na mjestu gdje se nalazi spomenik bila interventna policija PU SD. Ne znam tko je uklonio natpis, nisam bio u kontaktu s policijom. Ja sam mislio da će se ova situacija riješiti mirnim putem i da će se spomenik vratiti u prvobitno stanje bez natpisa "Za dom spremni", a da za to neće biti potrebna policija.

Foto: Vladimir Dugandžić/Cropix

Proteklih dana smo razgovarali sa predstavnicima Devete bojne HOS-a koja je i organizirala postavljanje spomenika za pale branitelje Domovinskog rata, odnosno pale prpadnike HOS-a. Oni iz Devete bojne HOS-a tijekom tih razgovora nisu nam rekli da su oni naknadno dodali natpis "Za Dom spremni". Spomenik je trebao biti spomen na pale branitelje, a postao je slučaj i ponovno je Split postao grad slučaj, a to je nedopustivo - izjavio nam je kasno Ivo Baldasar.

Gradskog vijećnika HČSP-a Luku Podruga, koji je na sebe preuzeo odgovornost za postavljanje natpisa "Za Dom spremni" na spomenik palim HOS-ovcima također smo pokušali dobiti na mobitel, kako bi nam komentirao novonastalu situaciju, no on se nije odazivao na naša tri poziva.

Je li Luka Podrug uzeo "dlijeto i čekić i sam skinuo ono sramotno što je stavio", kako mu je putem medija poručio da učini HSLS-ovac Blažević, ili je netko drugi skinuo natpis "Za Dom spremni" pokazati će sljedeći dani, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:29