SLOŽENA AKCIJA

Uklonjena kapa zvonika sisačke katedrale, sve su vodili ZG vatrogasci, stigao i Plenković

Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji su sudjelovala trojica kranista iz tvrtke Mamut uz podršku sisačkih vatrogasaca
Uklanjanje kape sisačke katedrale
 Krešimir Žabec

Nekoliko minuta nakon podneva pet vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i tri djelatnika tvrtke Zagrebački mamut uspješno su skinuti 10 tona težak zvonik katedrale u Sisku. Iako su vatrogasci strahovali od mogućeg pucanja drvene konstrukcije zvonika što bi dovelo do njegova pada sve je prošlo u najboljem redu.

Nakon tri dana priprema samo spuštanje zvonika je prošlo glatko. Po jakom snijegu uz mnogobrojne građane spuštanje zvonika pratili su i premijer Andrej Plenković i šef Kriznog stožera ministar Tomo Medved.

Nakon skidanja zvonika slijedi i spuštanje tri zvona ukupne težine oko tonu i pol. Ali to je mačji kašalj prema zvoniku.

image
Damjan Tadic/Cropix

Petorica vatrogasaca već imaju iskustva sa radom na katedrali jer su skidali vrh Zagrebačke katedrale.

- Sličnosti su vrlo velike, osim težine. Ovaj ima 10 tona, zagrebački je imao 30. Najveći problem je bio što smo tamo imali statičare, inženjere i sve koji su napravili izračune, a ovdje smo bili prepušteni sami sebi - naglasio je Alen Hertel iz JVP Zagreb.

- Najzahtjevnije je bilo odvojiti konstrukciju samog krovišta od konstrukcije koja je bila vezana za zid. Tu smo morali stavljati dodatna ojačanja da ne bi pošlo što po zlu kad krenemo odvajati. Ali sve je prošlo dobro - kazao je vatrogasac Ivo Frančešević.

image
Damjan Tadic/Cropix

U protekla tri dana vatrogasci su fiksirali toranj zvonika i sam zvonik koji se u potresu pomaknuo za 23 centrimetra. Ugrađeno je novo postolje zvonika no problem su bile trule grede koje čine konstrukciju zvonika i na koje je pričvršćen limeni krov. Prije samog podizanja jedan od vatrogasaca prerezao je čelične klinove kojima je zvonik bio pričvršćen za toranj.

Operacija podizanja zvonika započela je koju minutu prije podneva kada je kranarist Zagrebačkog mamuta počeo zatezati kran pričvrščen na vrh zvonika. Začulo se polagano pucketanje konstrukcije. Pucketanje se čulo još nekoliko puta pri podizanju, ali nikakvih loših posljedica nije bilo. Nakon nekoliko minuta i druga katedrala u Hrvatskoj je ostala bez svog najvišeg vrha.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:50