OKUPILI SE NA TRGU

Ukrajinka s kćeri pobjegla u Hrvatsku pa prosvjedovala u Zagrebu: ‘Nisam preplašena, bijesna sam‘

Unatoč napetoj situaciji, koja traje već godinama, Liliia rat nije očekivala. Nije mislila da će normalan život nestati preko noći

Liliia iz Ukrajine
 

 Damir Krajac/CROPIX

- Nisam preplašena, bijesna sam - kaže Liliia, koja je u nedjelju navečer s kćeri stigla u Hrvatsku iz Brodyja u Ukrajini, koji se nalazi oko 400 kilometara zapadno od Kijeva.

U ponedjeljak je došla na Trg bana Josipa Jelačića, zajedno s desetak članova male zajednice Ukrajinaca u Zagrebu, dati podršku svojim sunarodnjacima koji su u Ukrajini, a u utorak putuje za Šibenik, gdje će se smjestiti kod kćeri koja tamo živi sa suprugom.

image
Damir Krajac/CROPIX
image
Damir Krajac/CROPIX

- Rodom sam iz Kijeva i tamo imam obitelj, ali sa suprugom i mlađom kćeri živim u Brodyju. Kao što sam rekla, ja se ne bojim, ali nije mi svejedno zbog djece, zato sam i došla - kaže Liliia, inače profesorica engleskog jezika.

Do Hrvatske je promijenila dva autobusa, a došla je preko Mađarske. U Hrvatsku je stiglo njih osam i to su uglavnom osobe koje kod nas imaju prijatelje ili obitelj, gdje se mogu smjestiti.

U Kijevu je, kaže nam, teško i napeto. S obitelji se nije čula zadnja dva dana. Koliko zna, nitko od njezinih poznanika niti članova obitelji nije nastradao i nisu ostali bez krova nad glavom, ali kaže kako se situacija mijenja iz trena u tren.

image
Damir Krajac/CROPIX
image
Damir Krajac/CROPIX

Unatoč napetoj situaciji, koja traje već godinama, rat, kaže, nije očekivala. Nije mislila da će normalan život nestati preko noći.

- Ukrajinci su miroljubiv narod i svi koji misle drugačije, varaju se. Mi imamo prijatelje i poznanike i u Rusiji i Bjelorusiji - govori Liliia.

Na pitanje kako njezini ruski prijatelji gledaju na situaciju, kaže da je problem što oni dobivaju samo filtrirane informacije koje stižu iz medija.

- Kad se puno puta ponovi nešto što je netočno, ljudi počnu vjerovati. Ja sam im znala govoriti, pa bili ste tu, znate kakav smo narod i kako je kod nas. Samo želimo normalan život - priča.

Govori i da vjeruje u svoj narod i da će se uspjeti obraniti te da na tome rade svi gradonačelnici, Vlada i predsjednik.

image
Damir Krajac/CROPIX
image
Damir Krajac/CROPIX

Vezano za današnje pregovore između Rusije i Ukrajine, kaže da ne zna što očekivati, jer je teško procijeniti što je sljedeće zamislio Vladimir Putin.

O njemu kaže, već godinama, nema dobro mišljenje.

Inače, iz zajednice Ukrajinaca u Zagrebu doznajemo kako je za subotu planirano veće mirno okupljanje, koje će se odraditi prema svim protokolima te će ga prijaviti policiji i Stožeru. Naknadno će objaviti točnije informacije i pozvati hrvatske građane da im se pridruže.

image
Damir Krajac/CROPIX
image
Damir Krajac/CROPIX

Prema najnovijim informacijama, u Hrvatsku su dosad stigle 202 izbjeglice, a prihvatni centri organizirani su u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu.

Crveni križ je objavio i da je najmlađi izbjeglica dječak star svega dva mjeseca, koji je stigao s majkom i dva starija brata.

image
Damir Krajac/CROPIX
image
Damir Krajac/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:49