‘NIJE TRAJNO RJEŠENJE‘

Ukrajinske izbjeglice ipak neće iseliti iz hotela Picok: ‘Dat ćemo im priliku da iskažu svoje želje‘

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je da preseljenje mnogih Ukrajinaca nije prihvatljivo rješenje jer rade i školuju se u Đurđevcu

Koordinator za poslove Civilne zaštite pri MUP-u Darko Majstorović rekao je kako je krajnja namjera ukrajinske izbjeglice integrirati kroz privatni smještaj

 Zeljko Puhovski/Cropix

Na sastanku predstavnika Koprivničko-križevačke županije s predstavnicima Civilne zaštite u petak rečeno je da ukrajinske izbjeglice smještene u hotelu "Picok" u Đurđevcu mogu još neko vrijeme biti mirne jer ih iz njega neće iseliti.

"Treba reći da njihov smještaj u hotelu ‘Picok‘ nije trajno rješenje. Sazivajući ovaj sastanak, nama kao lokalnoj zajednici bilo je u interesu umiriti te ljude i da im se jasno poruči da neće biti deložirani iz prostora koji privremeno koriste", rekao je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Zaključak sastanka jest da se u rješavanju problema primijeni individualni pristup jer su mnoge izbjeglice iz Ukrajine zaposlene u Đurđevcu ili ondje pohađaju školu pa je za njih preseljenje u drugi grad neprihvatljiva opcija, rekao je župan.

Koordinator za poslove Civilne zaštite pri MUP-u Darko Majstorović rekao je kako je krajnja namjera ukrajinske izbjeglice integrirati kroz privatni smještaj.

Pozivao je građane da svoje slobodne nekretnine daju u najam kako bi se u njih moglo smjestiti ljude koji su pobjegli od rata.

"Stoga smo se na današnjem sastanku dogovorili da ćemo formirati međuresornu radnu skupinu koja će kontaktirati s korisnicima smještaja u hotelu ‘Picok‘ kako bi im se pružila prilika da iskažu svoje želje za budućim smještajem. Tako ćemo iznaći najbolje rješenje za svakog pojedinačno", rekao je Majstorović i dodao da je riječ o procesu koji će početi već od ponedjeljka. Hotel "Picok" nije dugoročno rješenje, istaknuo je.

Na novinarski upit je li uočio problem u komunikaciji Civilne zaštite s ukrajinskim izbjeglicama koje strahuju od preseljenja iz Đurđevca u Koprivnicu, Majstorović je odgovorio da nisu uočili problem.

Problem ukrajinskih izbjeglica smještenih u Đurđevcu eskalirao je prije nekoliko dana kad je do njih doprla vijest da će biti preseljeni u Koprivnicu. Naime, prije nekoliko mjeseci proveden je javni natječaj za njihov smještaj na kojem je kao ponuditelj izabran hotel "Podravina", a hotel "Picok" se na nj nije ni javio.

Majstorović je rekao da natječaj neće biti poništen jer netko može iskazati želju za preseljenje u Koprivnicu.

U "Picoku" je danas smješteno 70 izbjeglica, među kojima 27 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 12:58