O KRIZI U UKRAJINI

Ukrajinske umjetnice koje žive u HR: ‘Moji ne žele doći tu, tvrdoglavi su. Putin će napasti i Francusku i Balkan‘

‘Posrijedi je strašna stvar, Putin je odlučio da je car cijelog svijeta‘ - kaže umirovljena solistica riječke Opere

Eva Karpilovska i Olga Kaminska

Eva Karpilovska, prvakinja splitskog Baleta rodom iz Kijeva u Splitu živi od 2010. godine. Za Jutarnji je komentirala trenutnu situaciju u rodnoj zemlji.

- Šokantno je, ne mogu vjerovati da se to događa u 2022. godini. Cijela mi je obitelj u Kijevu, majka baka, otac, teta, rođakinja, nećakinje...Svako malo se s čujem majkom putem Vibera, no moji su tvrdoglavi, žele ostati u svojoj zemlji. Nagovaram ih da dođu, nađam se da će popustiti.

Posljednji je put bila u Ukrajini na ljeto prošle godine, a već se tada nagađalo da će se napad dogoditi.

image

Eva Karpilovska, balerina u Splitu

- Ja sam zadnji puta bila u Ukrajini u kolovozu, već tada se šuškalo kako ćemo doživjeti napad, čitala sam razne svjetske analitike, svi su ljudi zapravo i bili spremni na ovo što se dogodilo, no nitko, naravno, nije želio, niti želi rat. Moji se nadaju da će rat brzo završiti, pa i ja pokušavam biti optimist, što mi svakako ne ide kad čujem izjave predsjednika Rusije i Bjelorusije od kojih mi se kosa diže na glavi - rekla je Eva Karpilovska, nositeljica repertoara splitskog kazališta.

Umirovljena solistica riječke Opere Olga Kaminska, rodom iz Ternopila u Ukrajini, od 2001. godine živi u Rijeci gdje je danas predsjednica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva “Dnjipro“ koji broji više od 30 članova Ukrajinaca u Rijeci'.

image

Olga Kaminska, riječka primadona opere u mirovini

- U Ukrajini su mi kći i unuke i u šoku sam. Posrijedi je strašna stvar, Putin je odlučio da je car cijelog svijeta. Napast će Kijev, a onda će krenuti prema Francuskoj, prema Balkanu, to je njegov plan. Europa dugo nije vjerovala tko je i bojim se da je prekasno saznala. Ni u mojoj obitelji u Ukrajini nisu vjerovali da će biti rata. Sugerirala sam im već prije da dođu u Hrvatsku, a što je sad komplicirano, no nadam se da će se u idućim danima izvući – rekla je Olga Kaminska, tvrdeći da su joj sinoć hakirali Facebook, a sve zbog podrške Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:27