NA SNAZI OD DANAS

ULASKOM U EUROPSKU UNIJU STIGLE ZNATNO NIŽE CIJENE ROAMINGA Mobilni operateri već objavili nove cijene usluga

 Zoran Kusalo / CROPIX / CROPIX

ZAGREB - U Hrvatskoj je danas započela primjena povoljnijih cijena i uvjeta korištenja mobilnih komunikacijskih usluga u roamingu, što se već primjenjuje u zemljama-članicama EU-a, a znači da će stranci iz EU zemalja koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a, za mobilne razgovore, SMS-ove te prijenos podataka plaćati znatno manje nego do tada.

Riječ je o primjeni tzv. europske III. regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama) koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem visokih cijena roaminga u zemljama EU-a.

U Hrvatskoj je ta primjena regulirana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama iz lipnja ove godine koje se uz ostalo vežu i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena mobilnih usluga u roamingu višestruko smanjuje.

Prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnja 2014.

Za sada, s 1. srpnjem ove godine, a prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene mobilnih odlaznih poziva u roamingu smanjuju se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune, a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune.

Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Sve su te cijene bez PDV-a, a kada se doda i PDV maloprodajna cijena tih usluga, ono što će korisnici i plaćati je oko 2,27 kuna za odlazni poziv, oko 0,66 kuna za dolazni poziv, oko 0,75 kuna za SMS te za prijenos podataka oko 4,26 kuna/MB.

Tri operatera mobilne telefonije u Hrvatskoj, tvrtke Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska već su objavili nove niže cijene slijedom nove regulacije roaminga, očekujući istodobno i nastavak porasta podatkovnog prometa koji bi im mogao ublažiti eventualni pad prihoda zbog nižih cijena.

Određena očekivanja pritom postoje i od turističke sezone i stranih turista iz EU-a, koji čine oko 90 posto ukupnog broja stranih turista u Hrvatskoj, i to posebno u ljetnom dijelu sezone u kojem bi se ove godine, s obzirom na niže cijene roaminga, mogao smanjiti ranijih godina prisutan trend porasta prodaje prepaid paketa telekoma u Hrvatskoj.

U vezi regulacije roaminga u EU, Europska komisija krajem svibnja ove godine je predložila novu promjenu te regulative, odnosno ono za što se zalaže već godinama - da se potpuno ukine naknada za roaming između zemalja članica EU-a i to već od proljeća iduće godine.

Uz niže cijene roaminga, tri mobilna operatora u Hrvatskoj s 1. srpnja, prema odluci HAKOM-a i radi usklađivanja s EU propisima, moraju sniziti i veleprodajne cijene mobilnih razgovora, i to sa 19,5 lipa po minuti na 19,3 lipe po minuti.

Iako se to očekivalo zbog ulaska Hrvatske u EU, operatori ocjenjuju da će to zasigurno negativno utjecati na njihovo poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14