PREGOVORI PRI KRAJU

Ulazak u Uniju tražili smo prije 3052 dana. Datum ulaska saznat ćemo 19. svibnja

Sada preostaje još da Europska komisija potvrdi da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje Poglavlja 23

BRUXELLES - Već sljedećeg tjedna mogao bi se znati datum ulaska Hrvatske u Europsku Uniju , doznajemo iz europskih diplomatskih izvora u Bruxellesu.

Očekuje se da će veleposlanici, odnosno stalni predstavnici država članica, na sastanku COREPER-a (Odbora stalnih predstavnika) u Bruxellesu u četvrtak, 19. svibnja, razgovarati o datumu ulaska Hrvatske. Oni bi, na prijedlog Komisije, trebali dogovoriti taj ciljni datum koji bi 23. svibnja na sastanku Vijeća općih poslova u Bruxellesu dobio političku potporu ministara EU.

Poslano izvješće

Sve to s ciljem zaključenja pristupnih pregovora u lipnju jer se bez određivanja ciljnog datuma članstva ne može formalno zatvoriti poglavlje o proračunskim odredbama.

Jutarnji je dobio uvid i u pismo koje je predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor, uz izvješće o ispunjavanju svih mjerila iz poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima te poglavlja 8 o tržišnom natjecanju, poslala predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, povjerenici Viviane Reding i povjereniku Štefanu Füleu. Premijerka je jučer o svemu tome izvijestila i veleposlanike EU u Zagrebu.

Postoji konsenzus

Sada preostaje to da Europska komisija potvrdi da je Hrvatska ispunila sva mjerila za zatvaranje poglavlja 23 te početkom lipnja sastavi i tzv. DCP (nacrt zajedničkog stajališta) za zatvaranje tog poglavlja.

Isto se očekuje i u vezi s poglavljem 8. Poglavlje 13 o ribarstvu gotovo je i može se zatvoriti bilo kada, a postoji opcija prema kojoj će mađarsko predsjedništvo EU već tijekom svibnja sazvati izvanrednu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom kako bi ga zatvorila.

Sada kad postoji gotovo konsenzus da se pregovori okončaju prije kraja lipnja, mnoge države članice očekuju da će Komisija užurbano raditi na pripremanju procedure da se to i dogodi. U Komisiji pak upozoravaju da bi se zaključenje pregovora još moglo odgoditi za srpanj i kažu da oni nikada nisu spominjali bilo kakav datum.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:06