ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Ulažemo 15 milijardi kuna za razvoj Banovine, iluzija je da obnova može završiti u kratkom roku‘

Vlada želi potaknuti razvoj Banovine kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte

Andrej Plenkoivić

 Davor Pongracic/Cropix

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na sjednici Vlade ulaganje 15 milijardi kuna u razvoj Banovine, poručivši kako su spremni raditi 24 sata dnevno, ali treba odbaciti iluziju da proces obnove zbog potresa može završiti u kratkom roku.

„Intenzivno ćemo raditi bez ikakvih lažnih obećanja ili iluzija da se proces obnove, uz ovako razorne štete, može dovršiti u ekstremno kratkom roku; nema tog područja gdje su bili veliki potresi poput ovoga gdje se sve obnovilo do godinu dana; to su lažne teze i dovode ljude u zabludu”, istaknuo je Plenković na početku sjednice Vlade.

„Mi smo realni i spremni raditi 24 sata na dan za cijelu Hrvatsku, a osobito za Banovinu, ali smo svjesni ta ovakvi procesi zahtijevaju pripremu i vrijeme”, dodao je premijer.

15 milijardi kuna za razvoj Banovine

Najavio je i poseban Program mjera vrijedan 15 milijardi kuna za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, jer Vlada želi potaknuti razvoj Banovine kroz infrastrukturne, gospodarske i demografske projekte.

Kao jedan od ključnih projekata Plenković je izdvojio produžetkom autoceste od Lekenika do Siska.

Naveo je i da uz nastavak nekonstrukcijske obnove, sada slijedi konstrukcijska i cjelovita obnova.

Uz radove koji su u tijeku na gotovo 900 kuća, ugovorena je obnova za 3600 kuća, a u pripremi natječaj za obnovu dodatnih 1200 kuća, te su otvoreni natječaji za gradnju 165 obiteljskih kuća i 10 višestambenih zgrada, rekao je premijer,

Naglasio je kako žele da obnovljene kuće budu otpornije na potrese.

Plenković je podsjetio da je u potresu magnitude 6,2 prema Richteru u Sisačko-moslavačkoj županiji, čija je godišnjica obilježena u srijedu, život izgubilo osam osoba, oštećeno više od 40.000 kuća i zgrada, a šteta je procijenjena na 40 milijarde kuna.

Posebno je zahvalio svima koji su pomagali i pomažu nakon potresa.

Podsjetio je i na sve dosad poduzete aktivnosti - osiguranje privremenog smještaja stradalnicima, oslobađanje plaćanja električne i toplinske energije te cestarina, potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima, isplate gradovima i županijama.

„Hrvatska Vlade je stala iza Banovine i učinila je sve što je u njenoj moći da se olakša život ljudima”, kazao je Plenković, naglasivši da je za pomoć dosad izdvojeno više od milijardu kuna, a očuvanje radnih mjesta 315 milijun kuna.

Podsjetio je kako je završena obnova 1106 kuća u koje se vratilo više od 6000 ljudi, dok je od ukupno 160.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije još 5600 osoba smješteno u mobilnim jedinicama.

2021. bila je izazovna

Premijer Plenković se osvrnuo i na rast broj zaraženih od koronavirusa i u Hrvatskoj, upozorio da je omikron puno zarazniji od ostalih varijanti i da je zato važno nastaviti s cijepljenjem, posebice starijih skupina stanovništva.

"To je signal da bismo mogli u Hrvatskoj gledati scenarij kakav gledamo u zapadnoj Europi, a to je eksplozija omikrona", dodao je.

Plenković je zaključio da je 2021. bila izazovna godina koju su obilježili pandemija i posljedice dvaju potresa, i s puno važnih događaja - od ugovora o nabavci vojnih borbenih zrakoplova i ukidanja viza za SAD do približavanja eurozoni i Schengenu, podizanja investicijskog rejtinga Hrvatske.

Za novu 2022. godinu predsjednik Vlade najavio je nastavak reformi, ekonomski oporavak, te podsjetio da početkom godine raste minimalna plaća na 3750 kuna, kao i da od subote prestaje upotreba tankih plastičnih vrećica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:26