PORUKA BERNARDIĆU

ULTIMATUM 'AMSTERDAMSKE KOALICIJE' SDP-u 'Ako želite suradnju, kandidirajte Milanovića za predsjednika države'

 
Zoran Milanović
 Antonio Bronić / REUTERS

Ako SDP do poslije europskih izbora ne odluči tko će ih predstavljati na predsjedničkim izborima, Amsterdamska koalicija istaknut će svog kandidata, ali bi - prema izvorima iz ovog saveza stranaka - voljeli da to bude zajednički kandidat, i to po mogućnosti Zoran Milanović, bivši predsjednik Vlade i SDP-a.

- Kada bi SDP rekao da će podržati Milanovića, kod nas dvojbe ne bi bilo. Milanović bi bio prihvatljiv svim strankama Amsterdamske koalicije, i to znamo sigurno, ali ako bi to bio netko drugi, vidjeli bismo tek odgovara li i nama taj kandidat. A Josipovića ne bismo sigurno prihvatili - kaže nam sugovornik iz Amsterdamske koalicije.

Pitanje je bi li im i Tonino Picula bio prihvatljiv jer već ima epitet onoga koji je zbog fotelje u Europarlamentu odustao od borbe za čelo SDP-a, pa se čini da Amsterdamskoj odgovara samo Milanović jer smatraju da jedini može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović.

Upozorava i da je sada sve na SDP-u i tome koga će oni istaknuti te da Amsterdamska sigurno neće dugo čekati, nego će dati priliku SDP-u do lipnja da odluči.

- Bili bismo najsretniji kada bi taj kandidat, koga ćemo mi podržati, u isto vrijeme bio kandidat SDP-a. Ali, nećemo čekati do zadnjeg trena i sigurno ćemo do europskih izbora izaći sa svojim kandidatom, a na SDP-u je onda da vide kojim će putem - dodaje naš sugovornik.

Dragan Matić / CROPIX

U tom bi slučaju Amsterdamska mogla kao svog kandidata istaknuti ili Anku Mrak Taritaš ili Krešu Beljaka, ali to je doista backup plan.

Dojam je, a to nam potvrđuju svi sugovornici s kojima smo razgovarali u SDP-u i Amsterdamskoj koaliciji, da Milanović još nije odlučio što će te da sigurno prije kraja europskih izbora i neće. Izvori bliski bivšem premijeru kažu: “Zoran je bio u politici deset godina, izašao je iz nje, a sada pozorno promatra što se događa”.

Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a, kaže da prvo Milanović mora odlučiti, a kada odluči, tek onda će sjesti i o tome razgovarati.

- Predložit ću nakon europskih izbora sastanak da vidimo možemo li mi koji se nalazimo od centra nalijevo imati zajedničkog kandidata i kako surađivati do parlamentarnih izbora, odnosno kako nastupiti, u široj koaliciji ili u dva-tri bloka, jer cilj nam treba biti da se HDZ makne s vlasti, a to je jedini način da pomognemo državi. Ako procijenimo da to ne ide u dobrom smjeru, imat ćemo svog kandidata za predsjedničke izbore, iako mislim da to mrvljenje ne bi bilo dobro - objasnila je Mrak Taritaš.

Treći sugovornik iz Amsterdamske ističe da je raspoloženje i kod njih, ali i u SDP-u takvo da bi podržali Milanovića. Čak postoji mala, ali ipak mogućnost da Amsterdamska, ako SDP ne bude imao svog kandidat, istakne Milanovića, ako on to bude htio, ili ga podrži ako odluči ići kao nezavisni kandidat.

Ipak, nisu svi u Amsterdamskoj entuzijastični kad je riječ o Milanoviću. - Moja je procjena da se Milanović neće kandidirati, a ako i bude, izgubit će. Mislim da bi novo lice bilo najbolje rješenje - smatra čelnik HSU Silvano Hrelja.

U SDP-u, pak, jedan od naših sugovornika analizira da u Amsterdamskoj nemaju ništa protiv Milanovića, ali će on, ako se odluči na taj korak, imati više problema u SDP-u, i to zbog Zlatka Komadine koji ga ne bi htio vidjeti na tom mjestu.

- Ako SDP istakne nekog svog kandidata, a Milanović bude nezavisan, to će značiti konačnu propast stranke jer će većina vidljivijih članova stranke podržati njega, a ne službenog SDP-ova kandidata. Treba vidjeti i što će Dalija Orešković - kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23