BURNO

Umaški IDS najavio pokretanje postupka razrješenja HDZ-ovog predsjednika Gradskog vijeća

 Cropix

Vodstvo umaškoga IDS-a s predsjednikom Daglasom Koracom na čelu najavilo je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Umagu pokretanje postupka razrješenja predsjednika Gradskog vijeća Jurice Šiljega (HDZ) zbog, kako navodi, "nedoličnog ponašanja i neprimjerene retorike kojom se služi pri vođenju sjednica".

Kako je rečeno, sve je kulminiralo na tematskoj sjednici koju je predsjednik Gradskog vijeća samoinicijativno sazvao 4. lipnja ove godine, na kojoj je, kako je istaknuo predsjednik umaškog IDS-a Koraca, "vrijeđajući predstavnike medija, gradske vijećnike i građane Umaga u nepopravljivoj mjeri naštetio ugledu predstavničkog tijela vlasti toga grada i integritetu vijećnika izabranih voljom građana".

"Njegovo ponašanje je neprihvatljivo i sigurno ne priliči instituciji koju predstavlja. Koristiti retoriku vrijeđanja prema osobama koji ne dijele njegovo mišljenje ili spočitavati vijećnicima i građanima potpisivanje peticije u kojima iznose svoje stavove je nedopustivo u demokratskim društvima", istaknuo je Koraca i dodao kako je zadaća predsjednika umaškoga Gradskog vijeća "čuvati dignitet vijeća, vijećnika i građana te njegovati temeljna demokratska načela a ne kršiti ih". Na tematskoj sjednici umaškoga Gradskog vijeća raspravljalo se o prijedlogu izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja naselja Zambratija kojim se zahtijeva zaustavljanje betonizacije prirodnih plaža, betonizacije i uzurpacije te privatizacije pomorskog dobra.

Potpisivanje peticije organizirali su nezadovoljni stanovnici koji su sazvali zbor građana i izvanrednu sjednicu Mjesnog odbora Savudrije na kojoj je većina nazočnih zaključila da se na sjednici umaškoga Gradskog vijeća s dnevnog reda skine točka koja predviđa prihvaćanje prijedloga izmjena i dopuna detaljnog plana uređenja Zambratije dok se ne usklade stajališta mještana te ne prihvate njihove primjedbe.

IDS-ova vijećnica Sunita Prodan-Benolić istaknula je da je čak i samo sazivanje tematske sjednice bilo protivno poslovniku o radu Gradskog vijeća zbog nekoliko razloga.

"Prvo, u pozivu nismo dobili nikakve materijale o kojima bismo raspravljali. Drugo, iako je tema bila plan Zambratija, na sjednicu nije bio pozvan izrađivač plana kojemu bi vijećnici mogli postaviti pitanja. Treće, Šiljeg je sjednicu pretvorio u vlastiti poligon na kojemu je vrijeđao predstavnike medija te vijećnike i građane koji ne dijele njegovo mišljenje, pritom oduzimajući riječ vijećnicima oporbe imputirajući im da je to 'njegova vijećnica' i da će govoriti kad im on to dopusti", istaknula je Prodan-Benolić i dodala kako su svi IDS-ovi vijećnici prosvjedujući napustili sjednicu jer nisu htjeli sudjelovati u toj farsi.

Predsjednik umaškoga IDS-a Daglas Koraca ustvrdio je kako je jasno da gradonačelnik Umaga Vili Bassanese (SDP) trenutačno u Šiljegu ima lojalnog partnera s kojim osigurava tanku većinu u Gradskom vijeću. "Zato je temeljno pitanje hoće li vijećnici vladajuće koalicije SDP-HDZ glasati po svojim uvjerenjima ili će prevagnuti stranačka stega", rekao je i s tim u vezi najavio da će vijećnici IDS-a u skladu s najvišom demokratskom praksom tražiti da se provede tajno glasovanje koje će pokazati podupiru li vijećnici metode aktualnog predsjednika tog vijeća.

"Vijeće ima dva potpredsjednika koji u međuvremenu mogu voditi sjednice, a među 17 članova vijeća ima kvalitetnih kandidata za novog predsjednika koji će se znati ponašati na primjeren način, u skladu s poslovnikom i demokratskim načelima modernog društva", zaključio je predsjednik umaškoga IDS-a Daglas Koraca.

Gradsko vijeće Grada Umaga ima 17 vijećnika - IDS sedam, SDP četiri, HDZ dva te po jednog vijećnika imaju HSU, HNS, Živi zid i SDA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:28