LOŠA ORGANIZACIJA

Umirovljena medicinska sestra (71): ‘Nije istina da sam odbila cijepljenje, nitko me nije zvao!‘

Dubravka Zver kod liječnice se prijavila 13. siječnja, a ne zna je li je liječnica ikad upisala na platformu Cijepise
Dubravka Zver
 Facebook

Nakon što je Jutarnji list jučer objavio porazne podatke o samo 39 posto cijepljenjih iznad 65 godina u Hrvatskoj, u redakciju se javio veći broj umirovljenika tvrdeći da teza o "starijima koji odbijaju AstraZenecu" nije jedino objašnjenje tako niskog udjela cijepljenih. Naime, dio starijih od 65, a posebno onih koji su se za cijepljenje prijavili kod svojih liječnika opće prakse, nitko još nije ni zvao.

"Mojem tati od 75 godina cjepivo nije ni ponuđeno", kaže nam jedan čitatelj. Drugi govori da nikoga od njegovih prijatelja, a svi imaju više od 65 godina i s komorbiditetima, nitko nije zvao. Treći nam objašnjava da dvije evidencije, ona od liječnika opće prakse i online platforma Cijepise.hr, nisu spojene i da vlada potpuna pomutnja.

Tako na red za cijepljenje nije došla ni Dubravka Zver, 71-godišnja umirovljena medicinska sestra iz Gornje Dubrave, koja se prijavila kod svoje liječnice opće prakse u Domu zdravlja Istok 13. siječnja. Nitko je nije zvao.

- To vam je loša organizacija i manjak komunikacije između liječnika opće prakse i središnjice. Ni prije 35 godina se nije znalo tko pije, a tko plaća u zdravstvu kada sam ja radila, a do danas se to nije promijenilo – govori rezignirano Zver.

U Domu zdravlja Zagreb – Istok, gdje pripada, kako kaže, dolazi jako mali broj doza cjepiva, što joj je liječnica potvrdila. Pritom je veliki broj starijih pacijenta s teškim oboljenjima koji su prioritet. Na pitanje je li ju njena liječnica možda upisala na platformu Cijepise.hr što je mogla učiniti unatrag tri mjeseca, Zver odgovara da vjerojatno nije, ali da liječnicu to nije pitala.

- Nije moja dužnost da ganjam razne portale i platforme, zar ne? - pita Zver.

Potvrđuje za kraj da je od svih svojih prijatelja, poznanika i vršnjaka zasad čula tek jedan primjer poziva na cijepljenje.

- Riječ je o mojoj prijateljici, a nju su zvali jer je preboljela plućnu emboliju, ali isto su joj termin dali sada, ne prije tjedan dana, a čeka od lani – govori.

Situacija je slična i u Istri. Tamo na red još nije došao 80-godišnji Romano Pajković iz sela Boškari kraj Pule iako se upisao još prije mjesec i pol dana. Zvao je svoju liječnicu više puta, ali je nije mogao dobiti na telefon. Mailom se ne služi.

- Ja i supruga koja ima 74 godine upisali smo se prije više od mjesec dana na listu da se cijepimo, ali su nas tek prošli tjedan zvali. Zvali su nas samo da nas pitaju koje bismo cjepivo htjeli uzeti. Tada sam im rekao da smo za Pfizer i oni su rekli - dobro. To je bilo to. Nisu nam rekli kada ćemo doći na red, a ja se nisam sjetio pitati.

Onda nam je gospođa s druge strane rekla da imaju sada slobodnih osam doza AstraZenece, nije me ni pitala hoću li se cijepiti AstraZenecom. Ni sam ne znam bih li odbio ili ne. Jedva čekam da se cijepim jer sam u godinama, ali i svašta čujemo o tom cjepivu.

Uglavnom sada ćemo čekati da dođemo na red - kaže nam Romano. Srećom, veli, nema zdravstvenih problema, a supruga ima tek nešto viši tlak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:23