NE DA SE U PENZIJU

Umirovljeni Ante Čović upao na fakultet da održi nastavu, dekan zatečen: ‘Ovo je presedan!

Studentima je odlučio održati nastavu iako je umirovljen tako da je ušao u sporednu zgradu fakulteta

Ante Čović

 Srđan Vrančić/Cropix

Popriličnu neugodnost priuštio je Fakultetu hrvatskih studija nedavno umirovljeni profesor filozofije na tom fakultetu i bivši prorektor Ante Čović svojim potpuno neobjašnjivim postupkom: unatoč tomu što je umirovljen, odlučio je studentima održati nastavu tako da je ušao u sporednu zgradu fakulteta u kojoj nema portira koji bi spriječili njegov ulazak. Istu stvar pokušao je napraviti još jedan umirovljeni profesor, Mislav Kukoč, ali njemu to, za razliku od Čovića, nije uspjelo.

Nesvakidašnju priču koju je objavio telegram.hr potvrdio je v.d. dekana Fakulteta hrvatskih studija Stjepan Ćosić. U izjavi za Jutarnji Ćosić ističe da je riječ o presedanu i priznaje da nisu očekivali tako neugodan događaj u akademskom prostoru.

- Profesor Čović je (s još dvoje kolega) umirovljen po sili zakona. O tome mu je na više propisanih načina poslana obavijest koju je primio. Nakon umirovljenja navedenih profesora Fakultet prema njima više nema nikakvih obaveza. Profesoru je poslan i poziv da razduži ključeve. To još nije učinio - kaže v.d. dekana.

Spremni i na strože mjere

- U akademskim ustanovama koje su u načelu javne i otvorene nije uobičajeno preventivno poduzimanje nekih strožih mjera zaštite prostora, osim rada osobe na porti. Unatoč tome, obavijestili su me o presedanu da je profesor Čović ovaj tjedan, iako više nije zaposlenik fakulteta, došao na nastavu u sporednoj zgradi koja nema portu pa ga portiri i nisu mogli upozoriti.

Nakon toga su zaduženi djelatnici fakulteta poduzeli sve mjere usmenoga obavještavanja i pisanog upozorenja da se slična situacija ne ponovi. To se pokazalo potrebnim i efikasnim jer je i prof. Kukoč, kao umirovljenik, neuspješno pokušao učiniti istu stvar - objašnjava Ćosić, uz najavu da će, ako bude potrebno, ubuduće poduzeti i strože mjere zaštite prostora.

Preraspoređeni kolegiji

Kako doznajemo, čini se da je Čović pokušao iskoristiti situaciju u kojoj nakon njegova umirovljenja prije desetak dana Odsjek za filozofiju i kulturologiju nije odmah osigurao novog nositelja kolegija, pa je umirovljeni Čović "banuo" na nastavu. U međuvremenu, potvrđuje Ćosić, kolegiji profesora Čovića i Kukoča preraspoređeni su drugim predavačima.

Događaj su komentirali i iz nove uprave Sveučilišta.

- U skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, dekani kao čelnici institucija odgovorni su za zakonitost rada te provođenje odluka koje proizlaze iz zakona, što uključuje i područje reguliranja prestanka radnoga odnosa, odnosno odlaska u mirovinu. Slučaj na Fakultetu hrvatskih studija u izravnoj je nadležnosti sastavnice i njezinih tijela - objašnjavaju. Dodaju kako vjeruju da će se problem riješiti s obzirom na činjenicu da je v.d. dekana već poduzeo niz koraka s ciljem rješavanja nastale situacije.

Od umirovljenih profesora Čovića i Kukoča pokušali smo dobiti izjavu. Nisu se odazvali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:15