OPREZ S KOVANICAMA

Umirovljenica prevarena na tržnici: ‘Za zelje i luk dala sam deset eura, a pogledajte što sam dobila natrag!‘

- Kažem mužu neka vidi kovanice koje sam dobila. Gleda on pa me podbada: ‘Ženo, nisan zna da si bila u Rusiji, a ne na pijaci‘

Ruski rubalj

 Snimila čitateljica

Otkad nam je stigao euro ima nesnalaženja s kovanicama i sitnih podvala pa su se novinarima tako javljali građani kojima su trgovci umjesto eura vraćali kovanice turske lire pa i bosanske konvertibilne marke, piše Šibenski.hr.

Kovanica turske lire na prvi pogled doista je jako slična kovanici od dva eura. Tu su negdje s promjerom i debljinom - osim što vrijedi daleko manje - 0,05 eura, pa i ne čudi što se lako kamuflirala među euro ekipu u novčaniku. Kovani novac od dvije BH marke već se teže može podvaliti pod euro, ali ajde ima i ona nekih sličnosti po težini i boji.

Ali jedan ruski rubalj nema baš nikakve sličnosti s eurima. Srebrni je, manjeg je promjera, tanji i lakši od jednog eura.

No, kad ne staviš naočale i ne pogledaš dobro, i rubalj može postati euro, kao što se dogodilo čitateljici iz Šibenika.

- Išla sam na našu šibensku pijacu i kupila od žene od koje inače kupujem malo blitve, mrkvu i kilo kapule. Dala sam deset eura, ona mi je vratila u kovanicama. Hladno mi je bilo rukama, uzela sam brzo vraćene kovanice i spremila u novčanik. Ruke su mi bile pune, ‘ko će sad vadit naočale i gledat svaki cent - priča šibenska umirovljenica Gordana.

image

Ruski rubalj

Snimila čitateljica

- Došla sam kući, spustila spizu na stol i kažem mužu neka vidi kovanice koje sam dobila. Ima ih puna šaka. Gleda on pa me podbada: ‘Ženo, nisan zna da si bila u Rusiji, a ne na pijaci‘ - prepričava nam Šibenčanka objašnjavajući kako su među eurima bile i dvije kovanice od jednog ruskog rublja koje praktički ne vrijede ništa. Jedan rubalj vrijedi desetak dojučerašnjih hrvatskih lipa, odnosno 0,013 eura, tako da je čitateljica ostala ‘tanka‘ za skoro 2 eura (1.97).

Sutradan je opet otišla na tržnicu i požalila se da je umjesto dva eura dobila dva rublja.

- Žena mi se ispričala, kune mi se na unuke da nije znala i da je mislila da vraća euro, a možda stvarno i nije. Možda je i nju neko privarija i uvalija joj Putinove rublje umisto eura. Nije to neki novac, nećemo ni ja ni ona propast, ali evo neka ljudi gledaju što im se vraća – kaže gospođa Gordana, piše Šibenski.hr.

image

Ruski rubalj

Snimila čitateljica
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:10