MOĆNI HZZO

Umirovljenici zaprijetili deložacijom zbog 50 kn

HZZO je Kaji Lončarević odbio produžiti policu, ali to je ispao najmanji problem u apsurdnom sporu s moćnom ustanovom
 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Lagali su, preplašili, izludili i ponizili 76-godišnju Osječanku, i to zbog 50 kuna. Moćna institucija, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, protiv nemoćne umirovljenice.

Osječanka Kaja Lončarević šok je doživjela kada su joj u osječkoj bolnici odbili dati nalaze snimljene kralježnice uz obrazloženje da joj je istekla polica dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Brane svoje ljude

Nije mogla vjerovati da joj se to događa jer je samo nekoliko dana prije, kada je dolazila na pregled, pokazala ispunjenu ponudu o produljenju osiguranja temeljem koje joj je snimanje i obavljeno. U bolnici su, međutim, bili neumoljivi te su joj odbili dati nalaze i uputili je u HZZO odakle je i upućena zabrana izdavanja nalaza. Ondje ju je dočekalo još veće iznenađenje: rekli su joj da zbog duga od 50 kuna za neplaćenu ratu iz 2007. godine neće moći produljiti dopunsko zdravstveno osiguranje te da se nalazi na listi ovršnih prijedloga.

- Bila sam zaprepaštena i uplašena jer mi nikada nitko nije prijetio ovrhom i izbacivanjem iz kuće. No, tu tek počinje moje pravo ponižavanje koje sam doživjela od dijela zaposlenika osječkoga Područnog ureda HZZO-a - priča uplakana Kaja Lončarević.

Prvo su joj rekli da nije platila ratu iz 2007., zatim da su joj slali opomene na koje nije reagirala, a na kraju da je sud već presudio da će zbog neplaćenog duga biti deložirana.

- Dobila sam slom živaca, sjela u hodnik HZZO-a i plakala. U životu nikada i nikome nisam bila dužna, a sada mi hoće sve oduzeti zbog duga za koji nisam niti znala. Kada sam se isplakala, krenula sam u obilazak ureda tražeći objašnjenja, a nailazila sam samo na arogantno ponašanje i drsko odbijanje - istaknula je Kaja Lončarević kojoj nije jasno zašto su joj, s obzirom na dug, protekle dvije godine bile odobrene police.

Nakon što je djelatnicima HZZO-a uzalud pokušavala objasniti da nikada nije dobila opomenu ni uplatnicu za dug, na njihovu je preporuku otišla i do suda tražeći na uvid tužbu. Ondje, međutim, nisu mogli naći njezin predmet pa su je vratili u HZZO da traži uplatnice i opomene na osnovi kojih je napisana tužba.

Uspjeli je izluditi

I tako je 76-godišnja Osječanka danima bezuspješno pokušavala doći do odgovora, obilazeći urede iz kojih je izlazila samo još više ponižena. Kada je vidjela da od toga nema koristi, odlučila se pismom požaliti šefici osječkoga HZZO-a i ravnatelju u Zagrebu.

- U odgovoru je naveden niz neistina samo kako bi obranili svoje ljude. No, iz odgovora sam doznala da HZZO protiv mene nije pokrenuo postupak pred sudom. To samo znači da su me pojedinci iz osječkoga HZZO-a željeli zastrašiti, osramotiti i izluditi. U tome su i uspjeli, no netko će to poniženje i maltretiranje morati platiti - ogorčena je Kaja Lončarević koja je na kraju uplatila spornih 74,89 kuna koliko je s kamatama iznosio dug za jednu neplaćenu premiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:12