BOŽIĆNA ZABUNA

Umirovljeničke “božićnice” izazvale nesporazum u Umagu

Umag je umirovljenicima s najnižim primanjima isplatio dodatak od 4200 kuna. Uslijedio je napad
Vili Bassanese
 Neja Markičević / CROPIX

Takozvane gradske božićnice za umirovljenike u visini od 1200 do 4200 kuna izazvale su zadnjih dana pomutnju u Umagu.

Naime, nakon što je tamošnji gradonačelnik Vili Bassanese objavio uoči Božića da će Grad dijeliti potpore umirovljenicima s mjesečnim primanjima do 1800 kuna koje su prigodno nazvane božićnice, na čitavu je priču reagirao tamošnji Sindikat umirovljenika tvrdeći da se ne radi o božićnicama, već zaostalim pravima koje je Grad prema socijalnom programu trebao isplatiti umaškim penzionerima tijekom prošle godine.

No, očito je tu došlo do zabune, jer Sindikat umirovljenika na čelu s Antonom Pertot sada tvrdi da to nisu izjavili i da će čitavu priču oko takozvane prevare s božićnicama demantirati. - Mi o tome nikad nismo raspravljali, niti su nam se umirovljenici javljali ili se žalili. Čitavu ćemo tu priču demantirati - kazao nam je Pertot.

Gradonačelnik Vili Bassanese rekao je da su sve insinuacije oko toga da je riječ o neisplaćenim socijalnim potporama koje su sada upakirane u izdašne božićnice neistinite.

- Radi se o potporama umirovljenicima s niskim primanjima, a kako ju isplaćujemo oko Božića, prigodno smo je nazvali božićnica, a isplaćivat ćemo je i u 2019. i 2020. godini s time da ćemo dignuti cenzus na 2000 kuna. Volio bih da svi u Istri i Hrvatskoj imaju taj standard - rekao je Bassanese, navodeći da ta pomoć nije zakonska obveza ili nečije pravo, već se Grad na to sam odlučio. Veli da to ne znači da se najpotrebitijima tijekom godine neće isplaćivati i jednokratne pomoći kada to bude potrebno.

Inače, Grad Umag dosad je isplatio 107 potpora, a u obradi je dodatnih 30-ak zahtjeva. Dosad je isplaćeno gotovo 250.000, a u konačnici se planira isplatiti 285.000 kuna. Mogući korisnici potpora moraju zadovoljavati određene kriterije - prije svega broj godina prebivališta te imovinsko stanje.

U Umagu navode da se samo u iznimnim slučajevima može istovremeno koristiti više vrsta potpora, a to su jednokratna novčana pomoć, smještaj u socijalni stan, potpore za smještaj u Dom za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, mogućnost smještaja u ustanove posebne zdravstvene skrbi, podmirenja troškova pomoći u kući, topli obrok u pučkoj kuhinji te potpora umirovljenicima s niskim primanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:06