60 GODINA NA KRKU

Umirovljenoj profesorici dvaput izbušili gume na vozilu s beogradskim tablicama: ‘Baška je moj drugi dom’

Maja Danon ističe da i dalje osjeća ljubav prema Baški, ali ne može reći da se osjeća jednako dobro i dobrodošlo
Ilustracija
 Ivo Ravlic/Cropix

Maja Danon, umirovljena sveučilišna profesorica koja je uspješnu međunarodnu karijeru izgradila u New Yorku i Beogradu, proteklih je dana doživjela vrlo neugodno iskustvo na zakupljenom parkirališnom mjestu u središtu Baške, kada je netko u dva navrata nožem izbušio gumu njezina automobila, piše Novi list.

Pretpostavka je da je sramotni čin koji se ondje čak dva puta ponovio u samo pet dana bio motiviran time što vozilo umirovljene profesorice ima beogradske registarske pločice.

Danon je ispričala kako je već nakon prvog bušenja gume vulkanizer u Krku ustvrdio da je razvidno da je rupa napravljena nožem. Ista stvar se dogodila na istoj gumi, ali na drugom mjestu. Maja Danon o svemu što joj se ondje ovih dana počelo događati izvijestila je predstavnike upravitelja tog parkinga, komunalnog društva TD Baška, ali i policiju.

– I kod jednih i kod drugih osjetila sam iskreno razumijevanje i spremnost na pomoć, ali mi je jednako tako predstavljeno i da se bez konkretnih spoznaja o tome tko mi je to učinio baš i ne može mnogo toga učiniti. Nažalost, shvatila sam i to da se spomenuto parkiralište na kojem već deset godina parkiram svoj auto s beogradskom registracijom i isto parkirališno mjesto sezonski zakupljujem nemalim iznosom, uopće ne nadziru, rekla je lingvistica koja u Bašku dolazi i ondje povremeno boravi već punih šest desetljeća.

– Bašku oduvijek osjećam kao svoj drugi dom, mjesto u kojem sam se osjećala kao kod svoje kuće, jednako kao i moj otac, Oskar Danon koji je to krčko mjesto volio toliko da je, i vlastite memoare, zabilježene u knjizi 'Ritmovi nemira', započeo upravo fotografijom i tekstom o Baški, ispričala je za Novi list.

Na upit osjeća li se i nakon tih događanja u Baški i dalje dobrodošlom, Danon nam je odgovorila konstatacijom da su njezini osjećaji prema tom mjestu i dalje obilježeni ljubavlju, ali da ne može reći da se nakon dva takva napada ondje i dalje osjeća jednako dobro i dobrodošlo, u mjeri u kojoj se tako osjećala do prije neki dan.

image
Baška na Krku
Marko Miscevic/Cropix

– Ne želim dizati tenzije, bilo koga napadati niti stvarati negativni publicitet prema mjestu koje volim i doživljavam svojim domom, ali osjećam da bih šutnjom i skrivanjem onog što mi se sad događa na neki način postala sudionik ove ružne i opasne pojavnosti, zaključila je Danon, pojasnivši zbog čega je sa svojom pričom izašla u medije.

Ističe da je to učinila i na sugestiju policije kojoj je poručila da razmišlja o preseljenju svog automobila u dvorište jednog svog bašćanskog prijatelja.

O slučaju oštećenja vozila progovorila je i Karla Jurešić, direktorica bašćanskog komunalnog društva koje upravlja tim prakingom.

– Naravno da sam i sama užasnuta spoznajom da se takve stvari ovdje događaju, tim više što nikad ničem sličnom do sad nismo svjedočili, rekla je direktorica TD-a Baška uvjerena da se i sad moralo raditi o nekom 'gostujućem bezumniku'.

- Ne mogu ni ne želim vjerovati da bi netko domaći učinio nešto slično te se nadam da onaj tko je proteklih dana to činio, više nije ovdje, izjavila je rekavši da su pokrenuli žurne postupke kako bi u najkraćem roku postavili nadzorni sustav na parking.

Direktorica komunalnog društva rekla je da će učiniti sve što je u njenoj moći da se ništa slično ondje više ne dogodi.

Maju Danon s Baškom, u koju dolazi već 60 godina, veže ljubav koju je prema tom slikovitom otočnom mjestu 'naslijedila' od svog oca, jednako kao i stan koji je po majčinoj liniji naslijedila u središnjoj ulici te popularne turističke destinacije. Njezin otac, dirigent svjetskog glasa – Oskar Danon, Bašku je oduvijek osjećao svojim domom te je ondje, u društvu brojnih prijatelja koje je u tom mjestu stekao, provodio značajno vrijeme, posebice potkraj svog dugog i plodonosnog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:24