ZASTUPNICI MANJINA

Umjesto Albanke u Sabor ušao predstavnik Bošnjaka, dramatični trijumf Furija Radina, dominacija Pupovca

Ukupno se biralo osam zastupnika nacionalnih manjina

Milorad Pupovac i Dragana Jeckov

 Ranko Suvar/Cropix

Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj, preuzeo je od Ermine Lekaj Prljaskaj (Unija Albanaca u Hrvatskoj) zastupanje pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, pokazuju rezultati izbora održanih u srijedu.

Naime, prema obrađenim podacima sa 99,5 posto biračkih mjesta, Hodžić je dobio glasove 3328 birača, a Lekaj Prljaskaj 2239 birača te će Hodžić zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu.

Prema obrađenim podacima s 99,53 posto biračkih mjesta, Furio Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu, dobio je 955 glasova i tijesno pobjeđuje protukandidata Corrada Dussicha koji je dobio 933 glasa.

Furio Radin (Pula, 1950.), sociolog po zanimanju, dužnost zastupnika obnaša neprekidno od 1992. godine i s 32 godine ima najviše saborskog staža od svih drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od zamjenika predsjednika Sabora od 2017. godine. Na početku prošlog mandata bio je najavio odlazak u mirovinu, ali se opet natjecao za to mjesto.

Novi su mandat osvojili Robert Jankovics (mađarska manjina) koji nije imao protukandidata te Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina) koji je po broju osvojenih glasova (1759) nedostižan svom protukandidatu Ivanu Komaku (132).

Novi je mandat osvojio i Veljko Kajtazi (Savez Roma „Kali Sara“), a u Sabor će ponovno ući i troje zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Anja Šimpraga i Dragana Jeckov, koji su osvojili bitno više glasova od svojih protukandidata.

Republika Hrvatska jamči pripadnicima nacionalnih manjina prava na zastupljenost u Hrvatskom saboru i oni se biraju pojedinačnim izborom, i kod izbora te skupine zastupnika ne koristi se preferencijsko glasovanje. Ukupno se bira osam zastupnika nacionalnih manjina. Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika, a ostala 21 manjina pet zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:17