PROSVJED UČENIKA

Umjesto besplatnog prijevoza čepinske srednjoškolce dočekala cijena od 425 kuna. Zaustavljen međumjesni promet Osijek-Čepin

Cepin, Osijek, 011012.Ucenici srednjih skola iz Cepina koji nastavu pohadjaju u desetak kilometara udaljenom Osijeku, jutros su zajedno sa svojim roditeljima prosvjedovali ispred zgrade Opcine Cepin jer autobusne karte jos uvijek ne mogu kupiti po subvencioniranoj cijeni. Redovna cijena ucenicke karte za gradski autobus na relaciji Cepin - Osijek iznosi 500 kuna.Na slici: Nacelnik opcine Cepin Drazen Arnold i predstavnik GPP-a Josip Nad.Foto: Emica Elvedji / Cropix
 Emica Elveđi / Cropix

ČEPIN, OSIJEK - Provedba Odluke Vlade RH o sufinanciranju međumjesnog prijevoza za srednjoškolce zapela je u samome startu na području Osječko-baranjske županije, konkretno u mjestima Čepin, Livana i Bijelo Brdo. Tamošnje je srednjoškolce umjesto besplatnog prijevoza na prodajnim mjestima Gradskog prijevoza putnika Osijek dočekala enromno skuplja cijena mjesečne karte.

Čepinci su do sada plaćali 284 kune, a s novom odlukom Vlade te uz sufinaciranje Općine, Županije i prijevoznika računali su da će to sada biti besplatno, no dočekao ih je šok u vidu cijene od čak 425 kuna.

I dok se srednjoškolci iz Bijelog Brda i Livane nisu oglasili, Čepinci su se usprotiviti tome te se u ponedjeljak ujutro skupa s roditeljima njih 200-tinjak okupilo ispred zgrade Općine Čepin, a miran prosvjed na kraju se, odlukom uprave GPP-a, pretvorio u pravu pobunu i zaustavljanje svih linija na relaciji Osijek - Čepin i pravu prometnu krizu u najvećem mjestu u Hrvatskoj.

- Osjećamo se prevareno i izigrano. Naši vršnjaci iz oklonih mjesta imaju besplatan prijevoz, a mi ga moramo platiti čak 425 kuna. Osim što je preskupo, to je i diskriminirajuće, a mi samo tražimo jednake uvjete - kazali su ogorčeni srednjoškolci Marija Šmit i Dino Matovac, koji su svoje vršnjake i pozvali na event ispred Općine.

Tamo im se pridružio i načelnik dr. Dražen Arnold koji je istaknuo kako „GPP izgleda ne vjeruje Ministarstvu da će im platiti subvenciju.“

- Ne znam što bi drugo moglo biti. Potpuno vas razumijem i podržavam u nastojanjima da se vozite besplatno, ali to na žalost nije u mojoj domeni. Mi smo, s obzirom na odluku i naputke Vlade o 75-postotnom sufinanciranju, odlučili ubuduće sudjelovati sa 10 posto i to ćemo ispoštovati - rekao je Arnold okupljenima, nakon čega se među njima rodila ideja da svi skupa sjednu u autobuse i krenu pred upravu GPP-a u Osijek.

No, ona je u začetku sasječena u korijenu, jer je vozač autobusa, nakon što je u njega ušlo 100-tinjak mladih, dobio naputak od direktora tvrtke Igora Medića da ne kreće za Osijek dok god u autobusu ne budu samo oni s plaćenom kartom.

Poslao je Medić u mirovnu misiju i svoga zamjenika Josipa Nađa, koji je, umjesto da pokuša smiriti tenzije, ne obazirući se na učenike i njihove roditelje bahato napao načelnika kazavši mu da je „ovo skupljanje političkih bodova.“ To je samo dodatno dolilo ulje na vatru čepinskog nezadovoljstva te još više razbjesnilo učenike i roditelje, koji su prema Nađu sasuli bujicu verbalnih uvreda kazavši mu da s takvim stavom nije trebao niti dolaziti te su mu poručili da pozove direktora.

Nađ im je odgovorio da „GPP neće nikoga badava voziti“ te ih optužio da su „oteli autobus“, a potom je sjeo u automobil i vratio se u Osijek. Medić do Čepina nije želio doći, već se o svemu očitovao u Osijeku, također prozvavši načelnika da je „sudjelovao u napadu na naše vozilo“.

- Puna cijena karte je 499 kuna. Od toga smo odbili 10 posto koje sufinancira Općina i 5 posto od Županije. Za ovih 75 posto mi sa Ministarstvom obrazovanja nemamo nikakav ugovor i poučeni lošim iskustvima iz ranijih godina, kada su nam razna Ministarstva ostajala dužna, a kako imamo i spoznaju da ovo Ministarstvo za ovaj projekt nema novaca odlučili smo da bez ugovora s onim tko će nam platiti subvenciju nećemo prodavati karte po nižoj cijeni. U Županiji, s kojom bismo navodno trebali potpisati taj ugovor, su nam rekli da oni po tom pitanju nisu riješili problem s Ministarstvom i zato je cijena takva kakva jest. Učenici kod nas mogu ispisati potvrde na temelju kojih će dobiti nazad onaj iznos kojeg nam i ako ga jednog dana uplati Ministarstvo. Zbog „otmice“ našeg vozila obustavili smo promet prema Čepinu, u utorak ćemo pokušati voziti, a ako se ovo nastavi potpuno ćemo obustaviti linije - izjavio je Medić, koji je lopticu tako prebacio na relaciju Ministarstvo-Županija, na što su mu iz Čepina poručili da u utorak dolaze pred GPP prozvavši ga da svojim potezima diskriminira mještane Čepina i uskraćuje im već plaćenu uslugu, budući da je 201 učenik kupio kartu.

Učenici se s prosvjednog punkta nisu razilazili, pa je većina njih u ponedjeljak izostala iz škole, no kažu da je ovo njihova borba i da se ne kane povući, dok su GPP-ovu tezu o političkoj pozadini prosvjeda s gnušanjem odbacili.

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić istaknuo je da oni ne mogu potpisati nikakve ugovore s prijevoznicima dok im Ministarstvo ne dostavi provedbene akte.

- Ne možemo potpisivati ugovore za nekoga trećega. Neka nam Ministarstvo pošalje pisanu odluku s iznosom kojim će oni participirati u subvencioniranju i mi ćemo to operativno provesti. Naših 5 posto ćemo također osigurati - rekao je Šišljagić, dok su iz Ministarstva odgovorili da ovakav problem imaju samo sa Osječkom županijom.

- Jedino iz te Županije traže neka dodatna jamstva i samo njima nije dovoljna odluka Vlade da će se to plaćati. Uzgred, u petak smo zaprimili fakturu za rujan iz Osječke županije za šest prijevoznika, dok se za GPP navodi kako će faktura za rujan stići s onom za listopad. Mi ćemo to obraditi i uplatiti Županiji, jer uopće nije upitno plaćanje ovih subvencija - izjavila je Mirela Zagorac iz Ministarstva obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:17