SANDRA BENČIĆ

‘Umjesto da se prosvjeduje protiv korupcije, održan je skup protiv mjera za zaštitu života‘

Napomenula je kako su u njenoj političkoj opciji više puta isticali što očekuju od Vlade i Stožera u smislu upravljanja covid krizom

Sandra Benčić

 Damjan Tadic/Cropix

- Jučerašnji prosvjed rezultat je trideset godina sustavnog urušavanja ideje društva, vrijednosti solidarnosti i zajedničkog dobra, urušavanja društva temeljenog na znanju i obrazovanju koje je usustavila i dosljedno provodila svaka HDZ-ova Vlada do sada. Sada im se taj bumerang vraća u obliku otpora zajedničkom zdravstvenom cilju smanjenja posljedica pandemije i spašavanja zdravstvenog sustava a time i ljudskih života - kaže Sandra Benčić, saborska zastupnica platforme Možemo!.

Po njoj su nedosljednost u komuniciranju i provođenju protupandemijskih mjera, hvalisanje premijera pobjedom nad pandemijom, propuštanje uvođenja mjera na vrijeme kada one mogu preventivno djelovati i kada mogu krenuti od onih koje manje ograničavaju prava i slobode dovele do potpunog nepovjerenja građana u stožer i Vladu.

- Međutim, umjesto da se prosvjeduje protiv korupcije i modela upravljanja ovom zemljom i ekonomske deprivacije velikog dijela ljudi do kojeg je takav model doveo, veliko nagomilano nezadovoljstvo mobilizirano je od strane radikalnog desnog populizma i usmjereno protiv mjera koiima je cilj zaštita javnog zdravstva i ljudskih života. Tako je atomizacija društva i raspad sustava vrijednosti doživjela svoj vrhunac na jučerašnjem prosvjedu u zahtjevima za apsolutnim shvaćanjem vlastite slobode pa i po cijenu tuđih života. Politikantsko parazitiranje na tom nezadovoljstvu desnih političkih opcija izraz je njihove neodgovornosti i potpune neadekvatnosti da ikada upravljaju ovom zemljom jer su jasno pokazali da su spremni svoju političku poziciju stvarati i s onima koji se bave teorijama zavjera, te najavljuju pa onda i provode akte nasilja nad onima koje smatraju svojim "neprijateljima" kao što se jučer dogodilo s novinarima - kaže Benčić.

Napomenula je kako su u njenoj političkoj opciji više puta isticali što očekuju od Vlade i Stožera u smislu upravljanja covid krizom, te pobrojala da je to: uvođenje novih ljudi, zdravstvenih radnika koji nisu politički akteri da komuniciraju fakte vezane uz covid, da se odluke kojima se ograničavaju ljudska prava i slobode donose u skladu s čl. 17 Ustava RH odnosno dvotrećinskom većinom u Saboru, a ne odlukama operativnog tijela poput Stožera, zatim dosljednost i eliminaciju "iznimki" u provedbi mjera, te promjenu strategije komunikacije prema onima koji se još nisu cijepili.

- Među njima je zapravo puno manji broj onih koji se ni pod koju cijenu ne žele cijepiti, a puno veći broj onih koji zbog pitanja, sumnji ili strahova jos nisu donijeli odluku. Empatično komuniciranje i razumijevanje dat će puno bolje rezultate od etiketiranja i osuđivanja - zaključila je Sandra Benčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2021 15:17