PROZIVKA VLADAJUĆIH

'UMJESTO DA SLAVIMO, MI SE MORAMO SRAMITI JER VLADA ŠTITI ZLOČINCE' Oporba zatražila stanku u Saboru

ZAGREB - Informacije kako je njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb na proslavu ulaska u EU u Zagreb, izazvale su konsternaciju u Saboru.

Oporba proziva vladajuće da su osramotili Hrvatsku jer pretpostavljaju da je njemačka kancelarka otkazala dolazak upravo zbog izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU kojima uvodimo ograničenju prema kojem ne nismo morali izručivati državljane koji su kaznena djela počinili prije kolovoza 2002. A među njima je i Josip Perković, čije izručenje Njemačka traži od 2005. Stoga je HDZ zatražio pauzu i da u Sabor dođe predstavnik Vlade i objasni o čemu se radi, ali i da Vlada povuče prijedlog izmjena Zakona koji je već nazvan Perkovićev zakon.





- Povlačanjem izmjena Zakona barem donekle bismo spasili obraz Hrvatske. Igrali ste se vatrom i sada ste izgorjeli. Ali niste samo vi izgorjeli, osramoćena je Republika Hrvatska sada kada ulazi u Europsku uniju – poručio je Gordan Jandroković. Ponovno je najveća oporbena stranka optužila SDP kako ovakvim izmjenama Zakona štite one koji su izvršavali likvidacije. Hrvatska je, kazao je Jandroković, znala osuditi NDH, imala je snage suočiti se sa zločinima iz Domovinskog rata, ali je „neshvatljivo da se neki ne mogu suočiti s kriminalom iz komunizma“.

- Informacijom o nedolasku kancelarke Merkel u Zagreb hrvatska Vlada dobila je jasnu poruku – tvrdi Jandroković.

- Umjesto da slavimo mi se moramo sramiti jer Vlada hoće zaštititi one koji su činili zločine – naglasio je Jandroković.

Laburista Dragutina Lesara zanimalo je jedino je li Vlada povukla izmjene zakona.

- Neka nas vlada, barem pisano, sada odmah izvjesti koja je sudbina tog zakona – zatražio je Lesar.

- Bivša premijerka Jadranka Kosor protivi se povlačenju zakonu već se založila da Vlada prihvati njezin amandaman kojim se ukida vremensko ograničenje.

ŠOK IZ BERLINA Njemačka kancelarka iznenada otkazala dolazak u Hrvatsku na proslavu ulaska u EU, a njemačka policija raspisala tjeralicu za Perkovićem i ponudila 12.000 eura za svaku informaciju o njemu!

- Osjećam užasnu nelagodu i veliki sram. Ako je točno da je Merkel otkazala dolazak u Zagreb, nameće se i pitanje hoće li još tko otkazati dolazak na taj najvažniji dan. Posebno je neugodno jer je zadnja ratifikacija našeg Pristupnog ugovora bila 6. lipnja u Njemačkoj, a 13.lipnja Vlada je poslala izmjene zakona s ovakvim ograničenjem –rekla je Kosor koja je podsjetila kako smo Zakon kojim smo regulirali europski uhidbeni nalog donijeli 2010. sa konsenzusom, te smo u Ustav unijeli da prihvaćamo institut tog naloga.

- Nije bilo niti jedne rasprave koja bi se protivila bilo kakvim ograničenjima. Ništa se od 2010. u tom smislu nije promjenilo. Svi smo znali na koga bi se mogao odnositi – upozorila je.

HDSSB-ov Josip Salapić podsjetio je kako njihova stranka još prošli tjedan tražila objašnjenje jesmo li dobiti zeleno svjetlo Europske komisije.

- Nama treba biti nelagodno što jedna svjetska političarka i to iz Njemačke koja nam je oduvijek davala potporu na putu u EU, zbog ovakvih odnosa ne dolazi u Hrvatsku. Natjerani smo da se javno sramotimo sedam dana prije ulaska u EU. Osramotili smo našu zemlju. Zbog jednog zakona i jednog slučaja opet smo se vratili u vremene udbe i komunizma – naglasio je Salapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:46