DVIJE TVORNICE

UMJESTO KAMENA, POLOŽENA TABLETA TEMELJAC Ovo je najveća greenfield investicija u državi, vrijedna 390 milijuna

Najveća je to ovogodišnja greenfield investicija u Hrvatskoj vrijedna 390 milijuna kuna, a odnosi se na gradnju tvornica krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova
Koprivnica, 300715Premijer Zoran Milanovic nazocio je obiljezavanju pocetka radova na glavnom objektu nove tvornice Belupa za proizvodnju krutih, polukrutih i tekucih oblika lijekova.Na fotografiji: kamen temeljac polazu Zvonimir Mrsic, predsjednik Uprave Podravke i Hrvoje Kolaric direktor Belupa.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

KOPRIVNICA - Početku radova na gradnji dviju novih tvornica lijekova farmaceutske kompanije Belupo, vrijednih 390 milijuna kuna, u četvrtak je u Koprivnici nazočio premijer Zoran Milanović s ministrom zdravlja Sinišom Vargom te ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem.

Najveća je to ovogodišnja greenfield investicija u Hrvatskoj vrijedna 390 milijuna kuna, a odnosi se na gradnju tvornica krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova.

Kamen temeljac, simbolično u obliku tablete, postavili su predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić te predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić.

Kolarić je rekao je kako će nove tvornice biti rezultat vlastitog znanja. Uvođenjem novih tehnologija te povećanjem efikasnosti udovoljit će se ne samo zahtjevima tržišta nego i sve većim zahtjevima stranih i domaćih regulatornih agencija, istaknuo je Kolarić.

Mršić je napomenuo kako se postavljalo pitanje zašto graditi tvornice baš u Koprivnici i Hrvatskoj. "Analizirali smo nekoliko lokacija i pokazalo se da je najbolje mjesto za ulaganje upravo u Hrvatskoj, u Koprivnici. Jedan od razloga je i efikasnost administrativnog servisa, a najveći argument stručnost i lojalnost ljudi na koje računamo da će ovdje raditi", izjavio je Mršić.

Osim tvornica, na 80-ak tisuća četvornih metara, bit će i energetski centar, skladišta za sirovine i ambalažu te opasne i zapaljive tekućine. Rad u punom kapacitetu očekuje se od ožujka 2017. godine. U novim pogonima bit će mjesta za stotinjak radnika.

Svoj obol investiciji dalo je i Ministarstvo gospodarstva s čak 163,7 milijuna kuna. Riječ je o maksimalnom iznosu koji to ministarstvo daje kao poticaj strateškim investicijskim projektima. Belupo će potporu moći koristiti idućih 10 godina kroz smanjenu stopu poreza na dobit i putem poticaja za otvaranje radnih mjesta.

Belupo, tvrtka u sastavu grupe Podravka, tvornicu gradi vlastitim sredstvima, dio je osiguran kreditima, a 50 milijuna kuna osigurala je Podravka iz sredstava koja su prikupljena nedavnom dokapitalizacijom.

Premijer Milanović kazao je kako je Vlada pomogla, no ne treba joj posebno zahvaljivati jer je investiciji dala status strateškog projekta.

"Belupo je status zadovoljio po formalnim kriterijima. Kompanija bi investirala u gradnju tvornica i bez državnih poticajnih mjera, no u svakom slučaju s tim mjerama investicija je još isplativija", rekao je premijer Milanović dodajući kako u Hrvatskoj ima još nekoliko sličnih projekata koji se ostvaruju zahvaljujući aktivnoj poreznoj politici njegove Vlade te povoljnim kreditima HBOR-a.

Milanović je komentirao i nedavnu dokapitalizaciju Podravke te činjenicu da je država u dionice Podravke uložila 113 milijuna kuna.

"Država je išla u dokapitalizaciju da ne bi pala ispod kontrolnih 25 posto dionica jer bi u protivnom naš udio bio znatno manji. Država zasad sigurno ne misli prodavati udio u Podravki jer nema u tome računice. Možda to učinimo za 20 godina, tko zna", dodao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:25