ISTRAGA U PEVECU IDE U DVA SMJERA

Umjesto radnicima dnevnice prebacivali na privatne račune?

Navodni razlog uhićenja je izvlačenje novca od vjerovnika pred bankrot Pevecova carstva uslijed kojega je bez posla ostalo stotine zaposlenih
 Leon Hribljan / Bjelovarski list / CROPIX

BJELOVAR - Bjelovarski poduzetnici Višnja i Zdravko Pevec, jutros su uhićeni te privedeni na policijsko ispitivanje.

- Netočna je informacija da su uhićeni iz Pevec Grupe u policiju dovedeni još jučer te da su prenoćili u postaji. Sve se odvijalo jutros ali zbog zaštite podataka ne mogu službeno potvrditi da je riječ o Zdravku i Višnji Pevec, izjavio je Dražen Medved, glasnogovornik Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Osim njih, policija je, doznajemo, ispitala i više drugih bivših članova Uprave Peveca i visokopozicioniranih zaposlenika. Svi ispitani su navodno pušteni kućama nakon ispitivanja, dok su supružnici Pevec do daljnjeg zadržani u pritvoru.

- U ovom trenutku mogu reći da policijski službenici u suradnji sa županijskim državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje nad više osoba koja može trajati mjesecima, a vezano uz sumnju da su počinjena kaznena djela iz oblasti gospodarskog kriminaliteta u tvrtkama unutar grupacije Pevec - rekao je Dražen Medved, dodajući kako u ovom trenutku ne može reći koliko je osoba osumnjičeno.

- Mogu reći da na više lokacija provodimo pretrage - kazao je Medved.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska najavila je priopćenje o istrazi iza 20 sati.

Prema informacijama bliskima vrhu Peveca, kriminalistička istraga iz područja gospodarskog kriminala nad bivšim vlasnicima Grupe Pevec, dijelu bivše Uprave i određenih visokopozicioniranih djelatnika Peveca vodi se u dva smjera.

Istražitelji sumnjaju u svjesno izdavanje mjenica bez pokrića, što se kaznenim zakonom kvalificira kao pokušaj prijevare vjerovnika prije bankrota.

Neslužbeno doznajemo, istražuje se i moguće "isisavanje" novca na privatne račune, što je prouzročilo direktnu štetu poslovanju Pevecovih poduzeća. Naš izvor kao upečatljiv primjer takvog štetnog poslovanja navodi malverzacije prilikom isplate dnevnica.

- U poslovnim knjigama prikazivana je isplata dnevnica u punom iznosu, dok ih dobar dio radnika uopće nije primio. Bila je to javna tajna, a nitko se nije bunio kako ne bi ostao bez posla. Također, događalo se da su zaposlenici otplaćivali rate leasinga za službene automobile, koji bi nakon otplate dogovorno trebali prijeći u njihovo vlasništvo. Kada su "kola krenula nizbrdo", dio zaposlenika doznao je kako im nije uplaćeno desetak rata za leasing, iako je taj novac u poslovnim knjigama uredno prikazan kao plaćen. Ljudi su zbog toga ostajali bez automobila - tvrdi naš izvor, dodajući kako smatra da Zdravko Pevec ne samo da je znao za sve kriminalne radnje u svojim poduzećima, nego je i sâm uzimao dio.

Neslužbeno doznajemo da je u pritvoru zadržana i žena koja je, prema našim izvorima, bila ključna za obradu dnevnica.

Za kazneno djelo zloupotrebe ovlasti u gospodarskom kriminalu predviđena je kazna osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:26