AGONIJA

UMJESTO SPORTSKE DVORANE, VEĆ TRI I POL GODINE GLEDAJU 6-METARSKU PROVALIJU Napušteno gradilište prijeti djeci, na zaštitu jame troše se milijuni

 Vlado Kos / CROPIX

Još jedna obrazovna godina u Babinoj Gredi počela je sa šestmetarskom provalijom pokraj zgrade OŠ Mijata Stojanovića umjesto sa sagrađenom školskom sportskom dvoranom.

Ni tri i pol godine nakon što je rupa iskopana, a tvrtka koja je dobila posao gradnje škole vrijedan 22 milijuna kuna ubrzo nakon toga završila u stečaju, nadležne institucije nisu našle za shodno da nastave s ovim važnim i vrijednim projektom.

Prvi korak

Otkako je prošao svu proceduru u Ministarstvu obrazovanja, na čelu resora promijenilo se čak petero ministara - Željko Jovanović, Vedran Mornar, Predrag Šustar, Pavo Barišić i sadašnja ministrica Blaženka Divjak, ali ni to očito nije bilo dovoljno da se projekt shvati ozbiljno. Doduše, ministrica Divjak najkraće je na toj funkciji, što joj može biti olakotna okolnost, kao i činjenica da je ipak nešto poduzela, pa se nastavku radova nazire početak.

Nova dokumentacija

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja prikupilo je svu raspoloživu gradilišnu dokumentaciju za izgradnju školske sportske dvorane pri Osnovnoj školi Mijata Stojanovića u Babinoj Gredi te je ustupilo predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije 30. kolovoza 2017. godine. Smatramo da nakon provedene primopredaje gradilišne i druge dokumentacije Vukovarsko-srijemska županija može započeti s pripremom natječajne dokumentacije za provedbu postupka javne nabave radova za nastavak radova”, odgovorili su nam iz Ministarstva na upit zašto radovi na gradnji dvorane još nisu počeli.

Josip Krnić, SDP-ov načelnik Općine koja je u pripremu projekta uložila više od 2 milijuna kuna, aktualno stanje naziva agonijom i ističe kako je velika pogreška učinjena već pri odabiru izvođača.

- Još jednom se pokazalo da najjeftinija ponuda nije i najbolja. Primjerice, sljedeća poslije nje bila je milijun kuna skuplja, a do sada je na utemeljenje, zaštitu jame i crpljenje vode utrošeno i više od tih milijun kuna. Da su odabrali tu, drugu tvrtku, naša djeca već bi odavno bila u novoj dvorani. Općina se u međuvremenu zadužila za 3 mil. kuna jer smo sa Županijom na sebe preuzeli obvezu sufinanciranja, svaki sa po 3 milijuna, a s obzirom na to da se ništa ne događa, uskoro će nam sjesti interkalarna kamata, što bi nas moglo stajati i do 150.000 kuna.

Srušena ograda

Za taj novac mogli smo našim učenicima dati po 300 kuna za školski pribor - rekao je Krnić te dodao da zaštitnu ogradu svako malo sruši jači vjetar, a o gradilištu nitko ne skrbi. Zapravo, samoinicijativno to čini općinska komunalna tvrtka iako gradilište nije u njihovoj nadležnosti.

- Sva je sreća da još nitko nije nastradao. Puno smo radili na osvješćivanju djece i pazimo koliko god možemo na svaki njihov korak sve kako bismo izbjegli potencijalnu tragediju jer rupa sa svim onim armaturnim žicama koje iz nje strše stvarno grozno izgleda. Naravno da su nam pogoršani i uvjeti rada, pa nastavu tjelesnog održavamo na livadama ili u hodniku, a ostali smo i bez dvorišta - rekla je Đurđica Babić, ravnateljica škole koju će ove školske godine u 17 razrednih odjela pohađati 312 učenika.

Sva dosadašnja nerealizirana obećanja kod nje i dalje izazivaju sumnju i u najnovije odluke. Konačno, ako Županija i raspiše natječaj tijekom ove jeseni, s radovima se neće moći početi prije proljeća, a to znači da će učenici iz Babine Grede i dogodine u školu bez sportske dvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:02