U 87. GODINI

Umrla je nekadašnja ravnateljica Caritasa Jelena Brajša

Brajša se 2005. godine našla usred ‘afere Brezovica‘, a četiri godine kasnije osuđebna je zbog utaje poreza

Jelena Brajša



 

 Ranko Suvar/Cropix

U petak 5. studenoga u 87. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminula je nekadašnja dugogodišnja ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša, javlja IKA.

Ona je na čelu ove ustanove bila od 1966. do 2005. godine.

Pogreb gospođe Brajša bit će u utorak 9. studenoga u 12.30 na zagrebačkom groblju Mirogoj, a termin svete mise zadušnice bit će objavljen na pogrebu.

Brajša je rođena je 18. kolovoza 1935. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Zagrebu. U Beču je 1962. diplomirala socijalni rad. Nakon toga je otišla u Francusku, u Lourdes, gdje je nastavila teološku naobrazbu. Po povratku u Zagreb 1966. godine, zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper postavio ju je za voditeljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Brajša se 2005. godine našla usred 'afere Brezovica'. O zlostavljanju u Brezovici policija je istragu započela još 2002. godine, a afera je eskalirala tri godine kasnije kada je uhićen Mijo Penić, kuhar tog Caritasova doma zbog pokušaja silovanja štićenice. Penić je dobio godinu i pol dana zatvorske kazne, a pušten je nakon 11 mjeseci provedenih u pritovoru. Brajša, kao Penićeva šefica, bila je osumnjičena da je štitila Penića i sakrila njegov dnevnik. Pravomoćnom sudskom presudom oslobođena je svih optužbi.

No, 2009. osuđena je na 11 mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od četiri godine, ali zbog utaje poreza. Općinski sud je utvrdio kako je Brajša kriva zato što je u razdoblju od 2001. do 2004. godine izbjegavala plaćati porez i doprinose za zaposlenike Caritasa.

- Ako sam što sagriješila, nije bilo namjerno. Cijelo sam vrijeme imala čovjeka pred sobom i nisam nikome svjesno učinila zlo, rekla je tada Brajša na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:03