IN MEMORIAM

Umrla Milka Babović: Otišla je velika sportašica i doajenka našeg sportskog novinarstva

Zbog zdravstvenih tegoba nedavno je bila hospitalizirana, a bila je i zaražena koronavirusom
Milka Babović
 Davor Pongracic/cropix

U Zagrebu je u subotu u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Zbog zdravstvenih tegoba, uobičajenih boljki karakterističnih za osobe njenih godina, hospitalizirana je prije dva i pol mjeseca. Bila je zaražena koronavirusom.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skopju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gdje studira kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953.u Dortmundu i 1957.u Parizu). Na EP u Bernu, 1954., bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, 2 put prvakinja Balkana.

U anketi „Sportskih novosti“ gdje glasuju sportski novinari, triput je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportašica, dvaput jugoslavenska.

Od 1949. bavi se sportskim novinarstvom kao vanjski suradnik. U početku piše za „Narodni sport“ , kasnije sudjeluje u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno surađuje s „Vjesnikom“, „Slobodnom Dalmacijom“, „Oslobođenjem“ i nizom drugih tiskovina. Iznimno cijeni i poštuje velikoga novinara Hrvoja Macanovića, za kojega kaže da ju je svemu što zna on naučio.

image
Milka Babović
Neja Markicevic/Cropix

Od 1957. radi stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica, ujedno prva urednica u cijeloj Euroviziji, surađuje u svim programima TV Zagreb. Pokrenula je prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija „Vježbajte s nama“) 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji „Porodica i domaćinstvo“ je organizirala prvu modnu reviju u studiju (tada je sve bilo uživo, nije bilo tehnologije koja bi to snimila). Surađuje i na emisiji „Pionirski mozaik“ (Mendo i Slavica) u dijelu o sportu.

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreb „Telesport“, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila tjelesnom kulturom i sportom. Mnogi znani sportaši, treneri, pedagozi, liječnici i političari progovarali su u emisiji o rekreaciji, vrhunskom sportu, opasnostima, ljepoti, o dopingu, o školskom sustavu tjelesne kulture, o dvoranama, o svemu sportski relevantnom. Zbog specifičnog načina komentiranja postala je zaštitnim znakom TV prijenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radi i na OI u Rimu 1960. i Muenchenu 1972., na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamjenica voditelja Press centra. Tijekom karijere kao komentator prati atletiku (6 EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje. Za vrijeme OI u Lake Placidu 1980. radi kao instruktor EBU (Eurovizije) u obliku pomoći u organizaciji prijenosa s OI. Za potrebe OI u Sydneyu 2000.sudjeluje u izradi sustava za praćenje modernoga petoboja, a za Salt Lake City (ZOI 2002.) za potrebe sustava praćenja klizanja.

Istodobno s radom na TV Zagreb sudjeluje i u drugim redakcijama, uređuje i rubriku o sportu u dječjem listu „Smib“ (od 1970-1981.), suradnica je „Plavoga vjesnika“, a surađivala je i u drugim novinama i časopisima.Bila je koautor dijela Hrvatske opće enciklopedije (slova „H“ i „I“), te članica uređivačkog odbora stručnog časopisa „Povijest sporta“ (izlazio 1970-1999).

Babović je bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

Jandroković uputio izraze sućuti povodom smrti Milke Babović

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Babović u povodu smrti bivše sportašice i televizijske novinarke Milke Babović.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku istaknute hrvatske sportske reporterke i atletičarke gospođe Milke Babović.Kroz cijeli život bila je blisko vezana uz sport. Nakon sjajne atletske karijere, zbog čega je triput bila proglašena najboljom hrvatskom sportašicom, započela je još uspješniju karijeru u sportskom novinarstvu.Na Radio Televiziji Zagreb, kasnije Hrvatskoj radioteleviziji, gdje je pokrenula sportsku redakciju, provela je više od pola stoljeća. Na prijenosima Milke Babović odrasle su generacije ljubitelja sporta. Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja, posebno su ostala upečatljiva njezina olimpijska izvještavanja, uvijek vrlo visokih profesionalnih standarda.Gospođa Babović nesumnjivo je bila mentorica brojnim kolegama, a dubok novinarski trag koji je ostavila, ostat će kao uzor budućim novinarskim naraštajima.U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime Hrvatskoga sabora i moje osobno“, stoji u priopćenju predsjednika Hrvatskoga sabora.

Premijer Plenković izrazio sućut povodom smrti Milke Babović

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut u povodu smrti gospođe Milke Babović.

- Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospođe Milke Babović, atletičarke i ikone
hrvatskoga sportskog i televizijskog novinarstva.

Impresivna biografija gospođe Babović i niz nagrada koje je primila za svoj rad svjedoče o njezinim brojnim uspjesima. Bila je prva sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica i prva urednica sportske redakcije, a ostavila je traga u svim ostalim televizijskim programima, kao i svemu drugome čime se bavila.

Brojnim je generacijama putem malih ekrana kao reporterka i komentatorica na jedinstven, osebujan i nezaboravan način prenosila ozračje i tijek sportskih natjecanja, a njezin je glas bio neizostavna kulisa nezaboravnih prijenosa umjetničkoga klizanja postajući s vremenom i jednim od njegovih simbola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2023 07:27