ODLAZAK ANKICE LEPEJ

Umrla poznata zviždačica koja je u Jutarnjem razotkrila tajni račun Ankice Tuđman

Lepej je za Jutranji list 1998. otkrila da Ankica Tuđman ima tajni račun u Zagrebačkoj banci

Ankica Lepej

 Biljana Gaurina/Cropix

Umrla je poznata zviždačica Ankica Lepej, objavila je Sanja Sarnavka na Facebooku.

- Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga, napisala je Sarnavka.

Upravo je Ankica Lepej otkrila da supruga prvog hrvatskog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, Ankica Tuđman, u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Hrvatska javnost za to je saznala 17. listopada 1998. u priči koju je objavio Jutarnji list.

image

Naslovnica Jutarnjeg lista iz 17. listopada 1998. godine

Podsjetimo, krajem rujna 1998. predsjednik Tuđman je, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, objavio svoju imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje obiteljsku kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari osobni automobil iz 1990. godine.

Za njegovu suprugu Ankicu bilo je navedeno da posjeduje osobni automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, kao ni dionice i udjele u poduzećima.

Bankovni računi koje je A. Lepej predočila Jutarnjem listu pokazivali su, pak, nešto posve drugo: da je samo 24. ožujka te godine predsjednikova supruga oročila iznos od 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

Lepej je 19. listopada u intervjuu Jutarnjem obznanila da je upravo izvor ona informacija o računu Ankice Tuđman. Iste je večeri privedena u policiju. Dobila je otkaz u banci, bez otpremnine i 11 mjeseci prije mirovine.

Protiv nje i ostalih sudionika afere podignuta je optužnica zbog odavanja službene tajne. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:44