OMILJENA PROFESORICA

Umrla prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj: ‘Inspirirala je ljude oko sebe...‘

‘Njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo nedostajat će svima‘, priopćili su iz Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

Branka Zovko-Cihlar

 Ferit/

U 90. godini života preminula je profesorica emerita Branka Zovko-Cihlar, prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj. Profesorica Zovko-Cihlar umrla je mirno, u svom uredu na Zavodu komunikacijske i svemirske tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, objavila je Akademija tehničkih znanosti Hrvatske.

„Služila je akademskoj i stručnoj zajednici više od 60 godina na nizu dužnosti. Ostat će u trajnom sjećanju kao cijenjena znanstvenica i vrijedna profesorica koja je za sobom ostavila veliko naslijeđe i svojim vrijednim radom zahvatila generacije inženjera radiokomunikacija. Bit će zapamćena i po osmijehu kojim je komunicirala sa svima i pozitivnoj energiji kojom je ostavljala upečatljiv i neizbrisiv dojam. Njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo nedostajat će svima“, priopćili su iz Akademije.

Obavijest o smrti objavila je i uprava Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Kako navode, sa svim svojim suradnicima i prijateljima profesorica Zovko-Cihlar radila je u bliskom, ljudskom, posebnom ozračju. Sve ljude oko sebe inspirirala je ogromnom snagom i energijom, vedrim duhom punim optimizma i entuzijazma. Mnogim bivšim studentima ETF-a odnosno FER-a profesorica Zovko-Cihlar ostat će u sjećanju kao vrhunski stručnjak, predavač i profesor, ali prije svega kao osoba koja je uvijek znala izreći tople riječi u svakoj prigodi i za svakoga. Tijekom više od 60 godina njezin entuzijazam i vizija nadahnuli su mnoge mlade ljude te ih usmjerile vrijednom radu u znanosti i struci za zajedničku dobrobit. Njezin izniman doprinos imat će uvijek posebno mjesto u cijeloj našoj akademskoj i stručnoj zajednici, a njezina mudrost, odlučnost i prijateljstvo jako će nam svima nedostajati, stoji u obavijesti.

„Profesorica Zovko-Cihlar rastala se s ovozemaljskim životom u svom fakultetskom radnom okruženju kojem je toliki niz godina pripadala, u kojem je uživala i u kojem je bila istinski sretna, što je posebna privilegija prožeta simbolikom. Zahvaljujemo joj na svemu što je učinila za Fakultet i Zavod“, napisali su, uz navod biografije.

Prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar rođena je 1933. godine u Sarajevu. Od 1938. godine živi u Zagrebu, gdje je maturirala 1952. godine i iste godine upisuje Tehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu - elektrotehnički odsjek - na kome je diplomirala 1959. godine. Po završetku studija zaposlila se u Radioindustriji Zagreb (RIZ) gdje je radila u odjelu instrumenata na razvoju mjernih uređaja kao samostalni konstruktor. Godine 1960. izabrana je na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Sveučilišta u Zagrebu za asistenta. Doktorirala je 1964. godine na ETF-u, čime je postala prva žena doktorica znanosti iz područja elektrotehnike u Hrvatskoj.

Redoviti je profesor na ETF-u (danas: Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu - FER) od 1981. godine za predmete "Televizija", kasnije "Digitalna televizija", "Multimedijske komunikacije" i "Širokopojasne mreže za distribuciju TV signala". Navedene predmete predavala je i na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu i Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Kroz svoj visokoobrazovni rad na Fakultetu dala je nemjerljiv doprinos razvoju televizijske tehnike u Hrvatskoj. Na FER-u je obnašala mnoge dužnosti. Bila je mentorica studentima na 300 diplomskih radova, 53 magistarska rada i 10 doktorskih radova. Obrazovala je i odgojila desetke generacija inženjera radiokomunikacija. Objavila je veliki broj znanstvenih i stručnih radova i sveučilišni udžbenik "Šum u radiokomunikacijama".

Od 1969. do 1988. godine radila je kao stručni savjetnik u poduzeću Merkantile na planiranju i projektiranju radiokomunikacijskih veza za firmu LM Ericsson. Od 1983. do 1987. godine bila je voditeljica izgradnje tvornice UNIS-Telekomunikacije u Mostaru.

Od 1972. do 1988. godine bila je članica Organizacijskog odbora simpozija i članica uredništva Zbornika simpozija ETAN u pomorstvu. Od 1990. do 2023. godine predsjednica je Hrvatskog društva Elektronika u pomorstvu - ELMAR, Zadar. Gotovo 50 godina organizirala je Simpozije ELMAR u Zadru. Suutemeljiteljica je međunarodnog simpozija IWSSIP - International Conference on Systems, Signal and Image Processing, koji se svake godine održava u drugoj državi svijeta.

Od 1993. godine članica je Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (skraćeno: HATZ), u čijem je osnivanju osobno sudjelovala. Bila je 16 godina voditeljica Odjela za komunikacijske sustave HATZ-a, a od 2004. do 2008. godine bila je potpredsjednica HATZ-a.

Od 2000. do 2004. godine bila je predsjednica Vijeća za radio i televiziju, koje dodjeljivalo koncesije za radio i televiziju. Od 1977. godine bila je članica najveće svjetske stručne organizacije IEEE (engl. Institute of Electrical and Electronics Engineers).

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima je vrijedno istaknuti najznačajniju nagradu FER-a Zlatnu plaketu "Josip Lončar" (1991. godine), nagradu za životno djelo "Moć znanja" Akademije tehničkih znanosti Hrvatske (2003. godine) i nagradu za životno djelo "Nikola Tesla" Hrvatske sekcije IEEE (2007. godine).

Godine 2019. Senat Sveučilišta u Zagrebu izabrao je prof. Branku Zovko-Cihlar u počasno zvanje professor emerita.

Posljednji ispraćaj profesorice Branke Zovko-Cihlar bit će u petak, 27. siječnja 2023. godine, u 13.20 sati na groblju Mirogoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 11:54