JUDITH REISMAN

Umrla žena koju su obožavali domaći konzervativci. Za nju su pobačaj i istospolna ljubav bili zlo

Došla je u Zagreb 2013. kada je podržala inicijativu "U ime obitelji" da je brak isključiva zajednica žene i muškarca
Judith Reisman
 Jure Miskovic/Cropix

Daleko od medijske pompe koja ju je pratila više od pola stoljeća, umrla je Judith Reisman, jedna od intelektualnih perjanica neokonzervativne revolucije, koja i dalje ne sustaje, od Amerike do Poljske, i od Brazila do Hrvatske. Judith Reisman je bitno utjecala na svakodnevicu u Hrvatskoj jer je 2013. došla u Zagreb i podržala referendumsku inicijativu "U ime obitelji" kojom je brak kao isključiva zajednica žene i muškarca postao ustavna vrednota.

Ne čudi stoga da za njom žale ovdašnji katolički konzervativci poput Vice Batarela koji se oprostio porukom: "Ona je bila kao gorivo za rakete koja nam je gurnula 2013. godine kontrarevolucionarni pokret i stavove na velika vrata u hrvatsku javnost, gdje smo branili kršćanske, tradicionalne, domoljubne i konzervativne stavove i vrjednote", napisao je Batarelo.

Za Judith Reisman slobodna ljubav, pobačaj, pravo na rastavu, a posebno istospolna ljubav bili su - zlo. Koliko je bila razumna pokazala je tvrdeći da su homoseksualni lobiji doveli na vlast Adolfa Hitlera i izazvali holokaust. Što je mislila o homoseksualizmu pokazuje i njezino zalaganje za to da američki Vrhovni sud revidira svoju odluku kojom je konačno dekriminalizirao homoseksualnost na saveznoj razini 2003. godine.

Rođena je 1935. u obitelji židovskih useljenika i članova Američke komunističke partije, i sama je bila ljevičarka. Postala je poznata zbog opsjednutosti likom i djelom Alfreda Kinseyja, utemeljitelja seksologije, o kojemu je napisala nekoliko knjiga, optužujući ga da je bio homoseksualac, pedofil i sociopat, ali nikada nije ponudila konkretne dokaze. Poslije je povela križarski rat protiv pornografije za koju je tvrdila da utječe na mozak tako da ga preplavljuje mješavinom štetnih kemikalija, tzv. erototoksinima, koji stvaraju ovisnost, ali opet nije ponudila dokaze.

Bila je pseudoznanstvenica, ali uvijek je imala vjernu sljedbu među ekstremnim kršćanskim konzervativcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:28