U 79. GODINI

UMRO BIVŠI ŽUPNIK IZ BIBINJA KOJI JE U CRKVENOM PROCESU OSUĐEN ZA PEDOFILIJU Don Ivanova je prvi razotkrio mladić tijekom gostovanja u TV emisiji

Don Nedeljko Ivanov
 Vladimir Ivanov / HANZA MEDIA

Bivši župnik iz Bibinja, don Nedjeljko Ivanov, osumnjičen za seksualno zlostavljanje više djece, umro je u 79. godini života, javlja Zadarski list.

2012. godine je više muškaraca progovorilo o traumatičnim iskustvima iz djetinjstva za koja su optužili svećenika Ivanova. Zbog pedofilske je afere zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio istragu, a svjedočanstva zlostavljanih poslana su i u Vatikan.

U HTV-ovoj emisiji '8. kat' gostovao je 2012. godine Josip Lisica koji je govorio o tome kako ga je kao dječaka zlostavljao svećenik. Iako ga nije spomenuo imenom, producentici emisije su se nakon tog gostovanja javili i drugi koji su rekli da im se događalo isto, a među njima je bio i Nenad Bugarija, koji je otišao i korak dalje u priči o zlostavljanju.

Bugarija je tada živio u Americi, a kada je zadarski nadbiskup Puljić posjetio New York, on se s njime sastao.

- Objasnio sam o čemu se radi i u roku od dva sata pozvali su me da dođem. Nadbiskup je bio vrlo otvoren u razgovoru sa mnom, ali i zatečen i žalostan što se takvo nešto događalo. Bio je izuzetno susretljiv, već samim time što je želio o tome razgovarati. Dao mi je jamstvo da će se to riješiti odmah i da se takve stvari neće tolerirati. Isto tako događaje je okarakterizirao strašnijima od ratnog zločina. I to je po meni točno, jer je don Nedjeljko zlostavljao djecu, koja se ne mogu braniti, rekao je tada Bugarija za Zadarski list.

Bugarija je šest godina živio u Bibinjama, od 3. do 8. razreda osnovne škole. Išao je u srednju školu u Zagreb, u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i četiri godine bio u sjemeništu. Nakon toga otišao je na Medicinski fakultet, pa na specijalizaciju u Ameriku.

Don Nedjeljko Ivanov je 2014., budući da su u svim prijavljenim slučajevima nastupile zastare pa nije mogao biti suđen na redovnim sudovima, u crkvenom procesu osuđen za pedofiliju, a žrtvama koje su protiv njega svjedočile, zadarski nadbiskup Želimir Puljić je poslao pismo, no sadržaj tog dopisa nije poznat, a ne zna se ni koliko je točno žrtava bilo.

Zadarska nadbiskupija je nakon procesa don Nedjeljka smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:44