ODLAZAK LEGIONARA

Umro Bruno Zorica Zulu, jedan od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata

U francusku legiju je došao nakon incidenta kojeg je izazvao tijekom Hrvatskog proljeća 1972.

Bruno Zorica Zulu

 Goran Mehkek/Cropix

Ratni zapovjednik Bojne Frankopan Hrvatske vojske (HV) Bruno Zorica Zulu, umro je u srijedu u 72-godini, objavili su na Facebooku njegovi suborci iz Bojne Frankopan.

Bruno Zorica je po mnogima jedan od najkarizmatičnijih ratnika iz Domovinskog rata koji je radi svoga iskustva u francuskoj Legiji stranaca sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojba HV-a.

Tijekom Domovinskog rata Bruno Zorica se borio na brojnim ratištima u Hrvatskoj, a sve vrijeme rata Bojna Frankopan je bila jedna od udarnih igala ofenzivnih akcija Hrvatske vojske. Ratna kruna Bojne Frankopan bilo je njihovo sudjelovanje u vojno redarstvenoj operaciji Oluja u kolovozu 1995..

Bruno Zorica je umirovljen 1998. godine od kada je živio u svom rodnom Ivanić Gradu.

"Kao otac vodio si nas kroz najveće oluje, siguran u konačnu pobjedu. Prvi si nosio križ kako bi nas ponosnim stazama naših predaka doveo časno i uzdignute glave na sam oltar domovine. Danas u 5 sati, nisi nas napustio, jer ti nikada nisi napuštao svoje dečke, kako si nas zvao – sinove. Danas mi imamo najjačeg anđela čuvara na nebu", stoji na Facebook stranici Bojne Frankopan, gdje su se oprostili od svoga umirovljenog zapovjednika.

Bruno Zorica Zulu (Ivanić-Grad, 1952.) u Francuskoj je kao legionar bio sve do početka Domovinskog rata.

Nakon dolaska u Hrvatsku, hrvatski su pripadnici Legije stranaca u Kumrovcu odmah počeli osnivati prve specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske. Formirali su Centar za commando obuku u šumi Žutica kod Ivanić-Grada. Specijalna postrojba Glavnog stožera – Bojna Frankopan utemeljena je službeno 1. kolovoza 1991. Jezgru bojne činili su Hrvati iz francuske Legije stranaca koji su postali njezini zapovjednici i instruktori, pa je i obuka bila organizirana po uzoru na Legiju stranaca.

image

Bruno Zorica Zulu

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:26