TUŽNA VIJEST

Umro cijenjeni HTV-ov novinar Ante Granik: Njegove su reportaže imale jaki autorski pečat

U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje

Ante Granik prilikom primanja jedne od svojih brojnih nagrada

 Niksa Stipanicev/Cropix

Ante Granik, cijenjeni novinar i reporter Hrvatske televizije, koji je u Šibeniku živio i radio od početka Domovinskog rata, umro je u subotu u 79. godini života.

Od 1966. bio je scenarist i redatelj u Programu za djecu tadašnje Televizije Zagreb, a potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. Od 1980. Granik je u Informativnom programu radio kao novinar i redatelj.

Iz Zagreba 1990. odlazi u HTV centar Split te je u Šibeniku organizirao TV studio i postaje njegov prvi urednik.

Za Domovinskoga rata kao ratni izvjestitelj Hrvatske televizije (HTV) izvještavao je iz Šibenika i zaleđa. U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu. Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske, ali i strane javnosti na Šibenik, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata.

Pamtimo ga po izvještavanjima iz Domovinskog rata, po reportažama s mora i kopna, po posvećenosti novinarskoj profesiji, kažu njegove kolege. Granik je iza sebe ostavio bogatu riznicu kreativnih televizijskih reportaža sa snažnim autorskim pečatim.

Ante Granik dobitnik je nagrada HND-a Zlatno pero 1988. i Marija Jurić Zagorka 1998. te godišnje nagrade HRT-a 1993.godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2022 09:41