U 78. GODINI

Umro dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Posebno će ostati zapamćen u Pokretu osoba s invaliditetom u kojem je kao predsjednik SOIH-a djelovao zadnja tri desetljeća

Zorislav Bobuš

 Dragan Matić/Cropix/Cropix

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislav Bobuš umro je u 78. godini, izvijestili su u ponedjeljak iz te udruge.

Posebno će ostati zapamćen u Pokretu osoba s invaliditetom u kojem je kao predsjednik SOIH-a djelovao zadnja tri desetljeća i postigao velik uspjeh u razvoju i primjeni politika invaliditeta koje su unaprijedile položaj osoba s invaliditetom primjenom nove paradigme invaliditeta.

Rodio se u srpnju 1944. godine u Zagrebu gdje je završio i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zalagao se za uklanjanje arhitektonsko-građevinskih barijera, uvođenje prilagođenog prijevoza, ranu intervenciju, bolnicu u kući te rehabilitaciju u zajednici. Bio je pokretač neovisnog življenja osoba s invaliditetom kao i usluge osobne asistencije. Svoje stručno medicinsko znanje kontinuirano je produbljivao i koristio u cilju promicanja zdravlja osoba s invaliditetom. Poseban doprinos dao je uvođenju dostojanstvenog rada i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom koje je snažno potaknuo i filmom “Um iznad predrasuda”.

Za neumoran rad primio je preko stotinu priznanja organizacija osoba s invaliditetom i posebno priznanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, godine 2011. Nagradu Grada Zagreba za humanitarni rad, a 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo mu je državnu nagradu za humanitarni rad kao priznanje za iznimna postignuća i doprinos razvoju humanitarnog djelovanja kao krunu predanog i ustrajnog zalaganja za uključivanje osoba s invaliditetom u hrvatsko društvo te ostvarivanje vizije Republike Hrvatske kao društva jednakih mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:15