TUŽNA VIJEST

Umro je čuveni moreplovac i jedriličar Mladen Šutej

Ranih devedesetih godina Mladen utemeljuje Hrvatski oceanski jedriličarski klub i uspijeva sagraditi Hrvatsku Čigru

Mladen Šutej

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

U ponedjeljak je u Zagrebu iznenada preminuo Mladen Šutej, čuveni moreplovac i jedriličar, autor brojnih knjiga i dokumentarnih serijala, piše more.hr.

Šutej je umro u 78. godini života ostavivši za sobom sina Gorana i kći Anu. Zajedno s jedriličarem Ozrenom Bakračem oplovio je čitav svijet – najprije Atlantik, potom Tihi i Indijski ocean te se kroz Crveno more vratio kući. Usput su osvojili Rt Horn postavši prvi hrvatski jedriličari kojima je to uspjelo. Znatnim dijelom te plovidbe s njima je bio ukrcan i televizijski snimatelj Mario Saletto koji je producirao jedan od najprodavanijih dokumentarnih serijala TZV Zagreb ‘Beskrajem svijeta‘, piše more.hr.

Ranih devedesetih godina Mladen utemeljuje Hrvatski oceanski jedriličarski klub i uspijeva sagraditi Hrvatsku Čigru, s kojom se 1994. godine s posadom sljedbenika uputio u ekspedicijske plovidbe rubovima svijeta od Arktika do Atlantika koje su trajale čak 37 mjeseci. Osam godina potom ponovo se s Čigrom zaputio na plovidbu oko svijeta, podijeljenu na 25 etapa na kojoj mu se u različitim fazama pridružilo gotovo dvije stotine jedriličara. O svojim plovidbama objavio je šest knjiga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2023 20:37