U 67. GODINI

Umro je maestro Loris Voltolini: bio je dirigent opere HNK Split i šef dirigent opere HNK u Zagrebu

Na njegovu je repertoaru bilo više od pedeset opera, deset baleta i širok dijapazon simfonijske glazbe
Loris Voltolini
 Paun Paunovic/cropix

Dugogodišnji dirigent opere HNK Split, a potom i šef dirigent opere HNK u Zagrebu te umjetnički ravnatelj opere riječkoga HNK, maestro Loris Voltolini preminuo je u 67. godini, objavio je u nedjelju HNK u Zagrebu.

Loris Voltolini rodio se u Splitu 1954. godine. Studij glasovira i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova.

Dirigentsku karijeru počeo je u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu 1980. i jedan od vodećih dirigenata kuće ostao je punih 10 godina. Na scenu splitskog kazališta postavio je niz opera, među kojima su Donizettijeve "Ljubavni napitak" i "Luciju di Lammermoor", Straussov "Šišmiš", Gounodov "Faust", Offenbachove "Hoffmannove priče" te balete kao što su "Đavo u selu" F. Lhotke, "Vragolastu djevojku" L. J. F. Herolda i "Abraxas" W. Egka.

Kao stalni dirigent Opere splitskoga HNK ravnao je nizom opera standardnog repertoara kao što su "Traviata", "Don Carlos", "Otello", "Nabucco", "Aida", "Rigoletto", "Tosca", "Evgenij Onjegin", "Madame Butterfly", "Boris Godunov" i "Nikola Šubić Zrinjski".

Od 1990. do 1996. stalni je šef dirigent Opere HNK u Zagrebu te šef dirigent i umjetnički ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U istom je razdoblju i česti gost dirigent Opere u Ljubljani, a od 1994. do 1996. i stalni šef dirigent te operne kuće. Od godine 1994. također je gost dirigent Slovenske filharmonije.

Na njegovu je repertoaru bilo više od pedeset opera, deset baleta i širok dijapazon simfonijske glazbe. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Koreji i drugdje.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u sućuti u povodu smrti maestra Lorisa Voltolinija naglasila da je hrvatsku glazbenu scenu zadužio svojim neumornim radom i izvanrednim glazbenim talentom koji je posebno utkao u operni repertoar HNK u Splitu.

"Maestro Voltolini zadužio je hrvatsku glazbenu scenu svojim neumornim radom i izvanrednim glazbenim talentom kojeg je posebno utkao u operni repertoar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu gdje je bio voditelj i dirigent Komornog zbora HNK-a i Komornog zbora Ivana Lukačića", istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Splićani se, dodala je, s pravom sjećaju kako je zajedno s pokojnim Vjekoslavom Šutejem, maestro Voltolini zaslužan za podizanje kvalitete glazbenog života u Splitu.

Podsjetila je da je, premda duboko povezan s rodnim Splitom, Voltolini kontinuirano surađivao ili vodio i po nekoliko hrvatskih orkestara te da je uz orkestre splitskog, zagrebačkog i riječkog HNK-a, često je surađivao sa Zagrebačkom i Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom u Sevilli, Dubrovačkim festivalskim orkestrom, Mozarteumom iz Salzburga i mnogim drugim.

"Svi ti biografski podaci svjedoče o njegovoj nezaustavljivoj, snažnoj energiji koja je izvirala iz velike ljubavi prema glazbi kojoj je posvetio cijeli svoj život. Sudbina je htjela da posljednje djelo kojim je maestro Voltolini ravnao orkestrom i zborom ljubljanske Opere i baleta u bude upravo Tosca, njegova omiljenog skladatelja Giacoma Puccinija, čije je opere s posebnim žarom zadovoljstva dirigirao", stoji u izrazu sućuti ministrice Obuljen Koržinek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:02