POZNATI PODUZETNIK

Umro je Marinko Zadro, hrvatski kralj šećera

Zadro je objedinio tri hrvatske šećerane - u Virovitici, Osijeku i Županji - pod krovnu Hrvatsku industriju šećera (HIŠ)

Marinko Zadro (fotografija iz 2004.)

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

U srijedu je u Zagrebu preminuo Marinko Zadro (83), umirovljeni poduzetnik kojega su mnogi nazivali hrvatskim kraljem šećera, javlja agroklub.hr.

Zadro je rođen je 1941. godine u Mamićima Donjim, hercegovačkom selu u blizini Gruda. Završio je poljoprivrednu školu u Čapljini nakon čega seli u Slavoniju, na Poljoprivredno dobro Valpovo. Potom odlazi u Vojvodinu na studij te u Novom Sadu stječe diplomu inženjera tehnologije.

Karijeru mu je svakako obilježila industrija šećera, piše agroklub.hr. Bio je direktor šećerane u Sremskoj Mitrovici, a trgovinom šećera bavio se i nakon što se 1987. preselio u Zagreb kao direktor tvrtke Emona Commerce. Petnaest godina kasnije, 2002., postao je većinski vlasnik šećerane Viro iz Virovitice. Potom je 2008. godine obitelj preuzela poslovne udjele i u Sladorani Županja.

Nakon objedinjavanja triju hrvatskih šećerana - u Virovitici, Osijeku i Županji - pod krovnu Hrvatsku industriju šećera (HIŠ) 2021. godine grupacije je odlučila da se prerada šećerne repe nastavi isključivo u Sladorani Županja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:39