ODLAZAK

UMRO JE POZNATI HRVATSKI GLUMAC BOŽIDAR ALIĆ Preminuo je nakon teške bolesti

Božidar Alić
 Damjan Tadić / CROPIX

Hrvatski glumac Božidar Alić umro je noćas, doznaje Jutarnji list. Alić je imao 65 godina, a preminuo je nakon teške bolesti.

Tijekom karijere ostvario je niz uloga, od onih u kazališnim predstavama "Kralj Gordogan" i "Gospoda Glembayevi", filmovima "Akcija stadion" i "U logoru", sve do televizijske serije "Ponos Ratkajevih".

Božidar Alić rodio se 24. prosinca 1954. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1979., a nakon toga usavršavao se u Piccolo Teatro u Milanu.

Ostvario je mnogobrojne uloge u hrvatskim kazalištima, a neko je vrijeme nastupao i kod redatelja Roberta Ciullija u Theater an der Ruhr u Mülheimu. Glumio je na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, na pozornicama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, GDK Gavelle, Teatra &td i drugim.

Zapažen je po kazališnim ulogama Gordogana u "Kralju Gordoganu" Radovana Ivšića u režiji Vladimira Habuneka, Alexa u "Paklenoj naranči" A. Burgessa, Pankraca u Cesarčevu "Zlatnom mladiću", Kamova u predstavi "Kamov smrtopis" i Afrića u "Hrvatskom faustu" S. Šnajdera, Camillea Desmoulinsa u "Dantonovoj smrti" G. Büchnera, a na Dubrovačkim ljetnim igrama glumio je naslovnu ulogu u Shakespeareovu "Koriolanu".

Odigrao je i ulogu Pube Fabriczyja u Krležinim "Gospodi Glembajevima", grofa Almavivu utjelovio je u Beaumarchaisovoj "Figarovoj ženidbi" i u "Figaro se rastavlja" Ödöna von Horvatha, a glumio je i Mauricea Kocha u "Zapadnom pristaništu" Bernard-Marie Koltesa te Izidora u Matišićevu "Ničijem sinu".

Prvu veliku filmsku ulogu odigrao je 1977. u filmu Dušana Vukotića "Akcija Stadion", a glumio je, uz ostalo, i u filmovima "Treći ključ" Zorana Tadića, "U logoru" Branka Ivande, "Kamenita vrata" Ante Babaje, "Agonija" i "Četverored" Jakova Sedlara, "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka.

Božidar Alić ostat će zapamćen i po televizijskim ulogama, poput onih u "Nepokorenom gradu" Zorana Tadića, "Putovanje u Vučjak" Eduarda Galića te serijama "Ponos Ratkajevih", "Zabranjena ljubav, najbolje godine" i "Obični ljudi".

Snimio je brojne radio-drame, a posudio je i glas Marlinu u crtanom filmu "Potraga za Nemom".

Do 2015. bio je član Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) iz kojega je istupio jer se HDDU ogradio od njegove izjave u noći predsjedničkih izbora, kada je u programu HTV-a ustvrdio da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila protiv "udbaške, srbofilske i četničke struje".

Bio je oženjen i otac jednoga sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:47